Τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από την Αυστραλία εδώ και έξι χρόνια πρόκειται να παραλάβει η Βρετανία, με το Bloomberg να κάνει λόγο για ένδειξη της απόγνωσης της Ευρώπης που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο που επικαλείται την εταιρεία ενεργειακών πληροφοριών Kpler, το δεξαμενόπλοιο LNG Attalos βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ηνωμένο Βασίλειο με φορτίο που προέρχεται από το έργο North West Shelf της Αυστραλίας. Το πλοίο θα φτάσει στον τερματικό σταθμό Isle of Grain ανατολικά του Λονδίνου στις 22 Αυγούστου.

Από το Κατάρ στην Αυστραλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ηπειρωτική Ευρώπη συνήθως εισάγουν LNG από χώρες όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ, ακόμη και το Περού. Οι παραδόσεις από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι σπάνιες λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους του ταξιδιού, ενώ τις ποσότητες απορροφά συνήθως η υψηλή ζήτηση στις ασιατικές αγορές. Έτσι, η Αυστραλία δεν είχε στείλει ούτε ένα φορτίο LNG στην Ευρώπη από το 2016.

Αυτή τη φορά, η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα ώστε Ευρωπαίοι αγοραστές να κατοχυρώσουν το εν λόγω φορτίο LNG από την Αυστραλία, για τη μεταφορά του οποίου μάλιστα απαιτήθηκε αλλαγή πλοίου στη Μαλαισία.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει εξαιρετικά μικρές δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Έτσι, συνήθως αποστέλλει τυχόν περισσευούμενες ποσότητες αερίου στην Ευρώπη, μέσω αγωγών που διασχίζουν τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια