Το βραβείο «2022 Europlanet Prize for Public Engagement» απονεμήθηκε στον λέκτορα δρα Κοσμά Γαζέα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στους φοιτητές συνεργάτες του, που δημιούργησαν την πρωτότυπη διαδραστική κινητή απτική αστρονομική έκθεση «Planets in Your Hand» (Οι Πλανήτες στο Χέρι Σου).
Το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 στη Γρανάδα της Ισπανίας και το παρέλαβε ο εκπρόσωπος της ελληνικής ομάδας, Δημήτρης Αθανασόπουλος.
«Πιάσε» τους πλανήτες
Η έκθεση επιτρέπει στο κοινό όλων των ηλικιών – ιδίως άτομα με μειωμένη όραση – να «πιάσει» τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος χάρη στη δημιουργία ειδικών μακετών των πλανητικών επιφανειών τοποθετημένων μέσα σε τετράγωνα επιτραπέζια πλαίσια, που μεταφέρουν μια “από πρώτο χέρι” εντύπωση για τις βασικές περιβαλλοντικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των πλανητών.
Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα εκθέματα, όπου προσομοιάζονται οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες, ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, να δουν, να μάθουν και να αντιληφθούν δια της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη. Η έκθεση έχει ήδη “ταξιδέψει” σε σχολεία, πανεπιστήμια, οργανισμούς και άλλους φορείς, και την έχουν δει χιλιάδες άνθρωποι μέχρι σήμερα.
Η δρ Φεντερίκα Ντιράς του Europlanet δήλωσε κατά την απονομή του βραβείου ότι «η φαντασία και η δημιουργικότητα έχουν οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη έκθεση από μια παθιασμένη και αφοσιωμένη ομάδα. Δίνοντας την ευκαιρία να “αγγίξεις το διάστημα” με τα ίδια σου τα χέρια είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνουν η επιστήμη και η αστρονομία προσβάσιμες και συμπεριληπτικές».
Επιστημονικός υπεύθυνος του «Planets in Your Hand» είναι ο Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ. Η ομάδα του αποτελείτο από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομάδα αυτή, που ιδρύθηκε το 2017, έχει αποτελέσει μια από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του ΕΚΠΑ.
Το Europlanet είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πλανητικής επιστήμης, το οποίο συνδέει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πλανητική έρευνα στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, χρηματοδοτεί προτάσεις που έχουν σκοπό την ενασχόληση του κοινού με την πλανητική επιστήμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες