Δύο οι αποχωρήσεις παικτών του τένις που άγγιξαν πολύ την κοινή γνώμη. Αρχικά, αυτή του Μπγιορν Μποργκ. Και ακολούθως, το αποψινό φινάλε του Ρότζερ Φέντερερ. Δύο σταρ που όμως επέλεξαν να πουν «αντίο» με ολότελα διαφορετικό τρόπο.

Ο σουηδός τενίστας όταν αποσύρθηκε το 1983, ήταν μόλις 26 ετών και η απόφασή του δεν είχε προηγούμενο. Βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξας του, κοιτούσε μόνο προς τα πάνω ή μάλλον το συγκεκριμένο ήθελε να πιστεύει το ευρύ κοινό. Γιατί ο ίδιος ο Μποργκ υπήρξε δέσμιος εσωτερικής πίεσης και συναισθημάτων που αδυνατούσε να τιθασεύσει. Εχασε τη φλόγα για το παιχνίδι και προτίμησε να φύγει από τα κορτ όταν ήταν ακόμη ψηλά – προτού αρχίσει η κάθοδος και ίσως η αποκαθήλωσή του. Τι ήταν ο Μποργκ εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70; Ενας αθλητής που «ανάγκασε» τους φιλάθλους να βάλουν στο πρόγραμμά τους και παρακολούθηση αγώνων τένις. Ειδικά στο Γουίμπλεντον, οι μάχες του με τους τενίστες εκείνης της γενιάς και ειδικά με τον σπουδαίο Τζίμι Κόνορς, υπήρξαν ανεπανάληπτες. Ο Μποργκ με την κορδέλα να συγκρατεί το μακρύ του μαλλί, έμοιαζε με πρωταγωνιστή του κινηματογράφου. Αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να κάνει και εκεί καριέρα και μάλιστα η ζωή του έγινε και ταινία. Τόσο πολύ «πουλούσε» ο Μποργκ και εκτόξευσε τη δημοτικότητα του αθλήματος, έδωσε πολλά με το στυλ, τα ρεβέρ, τα σερβίς.

Διαβάστε ακόμα: Η «χρυσή» δεκάδα του τένις σύμφωνα με το Forbes

Ο Φέντερερ, είναι κάτι άλλο. Και ο ενεστώτας έχει να κάνει όχι μόνο επειδή απόψε πρόκειται να δώσει την τελευταία παράσταση μιας ηλιόλουστης καριέρας, αλλά και διότι ελάχιστοι μπορούν να πιστέψουν πως δεν θα τον ξαναδούν με σορτσάκι να λειτουργεί ως κομπιούτερ στα ματς. Ο Ελβετός πήγε το τένις ένα βήμα παρακάτω. Σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων ειδικών, θεωρείται ο κορυφαίος που βγήκε. Στην καλή του ημέρα, αληθινά ανίκητος. Ψύχραιμος και άλλωστε μιλάμε για κεντροευρωπαίο πολίτη. Χωρίς να επιτρέπει στον κόσμο να «διαβάζει» τον εσωτερικό του κόσμο, ακόμη κι όταν όλα έμοιαζαν χαμένα, έβρισκε τον τρόπο να γυρίσει τα ματς. Ενα δεν κατάφερε να σταματήσει, μολονότι ήταν ένα ελβετικό ρολόι: τον χρόνο: στα 41 του γράφει τους τίτλους του τέλους, πολύ απλά γιατί δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει ένεκα των ενοχλήσεων στο γόνατο. Αν γινόταν, μην αμφιβάλλει κάποιος πως ο Φέντερερ θα συνέχιζε κανονικά.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος εποχής στο τένις – Ο «Βασιλιάς» Φέντερερ ανακοίνωσε την απόσυρσή του

Εξάλλου, μολονότι εδώ και μήνες πολλούς απέχει, τώρα είπε επίσημα πως αποσύρεται. Στο μυαλό του στροβίλιζε η ιδέα για το αν έπρεπε ή όχι να το κάνει. Μήπως και υπήρχε μια ακόμη ευκαιρία για δυναμική επάνοδο. Δεν προέκυψε. Με την κλάση του και τον συναγωνισμό που υπήρξε, προφανώς και «βοήθησε» τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς, δηλαδή δύο θρύλους της δικής του εποχής να γίνουν καλύτεροι. Είναι η χρυσή εποχή του τένις. Και από αύριο, γίνεται φτωχότερη. Οπως και ο αθλητισμός γιατί βλέπει να φεύγει από τη δράση κάποιος που έγραψε ιστορία και σημάδεψε γλυκά απογεύματα. Οπως παλαιότερα ο Ροντ Λαβέρ και ο Ρενέ Λακόστ…

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ

Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.