Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνουν οι συνέπειες από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την πρόσφατη επιλογή της Ρωσίας να κλείσει τον Nord Stream 1, στερώντας το πολύτιμο φυσικό αέριο από την Ευρώπη και ειδικά την ηγεμονική οικονομική δύναμη της ΕΕ, την Γερμανία.

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας σε ύψη ρεκόρ απειλούν μεταξύ άλλων τη βιωσιμότητα πολλών βιομηχανικών κλαδων, ακόμα και αυτών που παράγουν βασικά είδη που αφορούν στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα το χαρτί υγείας!

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Προτάσεις για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πλαφόν στο πετρέλαιο

Η κατασκευή ενός μόνο ρολού χαρτιού υγείας πλάτους 2 μέτρων στο εργοστάσιο Essity της Γερμανίας στο Mainz-Kostheim, όπου ο ποταμός Μάιν συναντά τον Ρήνο, απαιτεί 700 κιλοβατώρες φυσικού αερίου — αρκετή ποσότητα για τη θέρμανση ενός σπιτιού για αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Με το κόστος ενέργειας να αυξάνεται και τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας να ενισχύονται, η Essity αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα της και να στραφεί σε άλλες πηγές καυσίμων, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times.

Διαβάστε επίσης – Κυρώσεις: Νέες τεχνολογίες, ο τομέας που «πονά» τη Ρωσία

«Ζόρια» για τους παραγωγούς χαρτιού υγείας

Η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας έχει θέσει τους παραγωγούς χαρτιού υγείας υπό έντονη πίεση. Ορισμένοι έχουν ήδη σταματήσει ή περικόψει την παραγωγή τους και οι οικονομολόγοι φοβούνται έναν ευρύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία και την ανάπτυξη.

«Από ό,τι ακούμε, αυτή η κρίση είναι πιθανό να είναι πιο σοβαρή για τις μεταποιητικές βιομηχανίες από ό,τι ήταν η Covid-19», δήλωσε ο Carsten Rolle, επικεφαλής της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στην επιχειρηματική ένωση BDI.

«Το σωσίβιο της βιομηχανίας είναι η ενέργεια, και αν το ενεργειακό κόστος δεν είναι βιώσιμο, οι εταιρείες και οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντέξουν πλέον», δήλωσε από τη μεριά του ο Henrik Follmann, διευθύνων σύμβουλος της Follmann Chemie, μιας οικογενειακής εταιρείας χημικών που προμηθεύει τους κατασκευαστές χαρτιού.

«Σε [το τρέχον] επίπεδο τιμών, θα σημαίνει μια αυτόματη αποβιομηχάνιση για τη Γερμανία», είπε, προσθέτοντας ότι το κύριο εργοστάσιο της εταιρείας του στο Minden είχε ήδη διακόψει την παραγωγή του τα Σαββατοκύριακα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, επειδή δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμο.

Έρευνα που διεξήχθη από το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήρι, το DIHK, τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι το 16% των 3.500 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα περιόρισε ή και σταμάτησε πλήρως την παραγωγή.

Ειδικά οι εταιρείες στη βιομηχανία χαρτιού εκτιμούν ότι ακόμη και με την κρατική στήριξη, η κατάσταση θα δυσκολέψει.

Πτωχεύσεις

Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες χαρτιού υγείας της Γερμανίας, η Hakle με έδρα το Ντίσελντορφ, έχει ήδη καταθέσει αίτηση πτώχευσης, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας, τις υψηλές τιμές χαρτοπολτού, το κόστος μεταφοράς και την ισχύ του δολαρίου.

Δεν πρόλαβε κάποια στιγμή η Hakle να διαπραγματευτεί μια νέα τιμή με τους συνεργάτες λιανικής της ώστε να απορροφήσει τα υψηλότερα γενικά της έξοδα, και οι τιμές αυξήθηκαν ξανά. «Δεν νομίζω ότι το κύμα χρεοκοπιών μπορεί να σταματήσει αν δεν έχουμε ένα ανώτατο όριο [τιμής ενέργειας]», εκτίμησε ο Volker Jung, διευθύνων σύμβουλος της Hakle.

Το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί σε βαθμό που η Essity κατέληξε στο ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να αυξήσει το κόστος προϊόντων της, όπως ρολά τουαλέτας, πάνες (Libero) και σερβιέτες (Bodyform) έως και 18%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή