Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις κατά ιδιωτών, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες την Πέμπτη, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τα πυρηνικά, την μερική επιστράτευση και τα σχέδια για την ουσιαστική προσάρτηση τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας, φαίνεται ότι κινητοποιούν τους «27» στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Διαβάστε επίσης – Κυρώσεις: Νέες τεχνολογίες, ο τομέας που «πονά» τη Ρωσία

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε μια ad hoc συνάντηση στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να προετοιμάσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κορυφαία διπλωμάτης του μπλοκ είπε ότι θα αποτελούνται από «οικονομικά και ατομικά» μέτρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα συμπεριλάβουν «πρόσθετους ελέγχους εξαγωγών για μη στρατιωτική τεχνολογία», σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσε το CNN.

Διαβάστε επίσης – Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Πλαφόν στο πετρέλαιο

Τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι νέες κυρώσεις θα επικεντρωθούν γύρω από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου για να ταιριάξουν με αυτό που συμφωνήθηκε από τη G7.

Διπλωματική πηγή, που δεν κατονομάζεται πρόσθεσε ότι το ανώτατο όριο πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο, μαζί με το εμπάργκο της ΕΕ στον ρωσικό άνθρακα, ενώ οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν σκοπό να περιορίσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

Διαφωνίες

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης περιορισμοί στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία. Χώρες όπως η Πολωνία και η Βαλτική, επιδίωξαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών και τάχθηκαν υπέρ της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί στην Ευρώπη.

Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της ΕΕ, έχει απαγορεύσει μέχρι στιγμής αυστηρότερους οικονομικούς περιορισμούς, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν -ο οποίος καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τον Πούτιν- δήλωσε την Πέμπτη ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να καταργηθούν.

Διαβάστε επίσης – Όρμπαν: Ζητά άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορούμε να συμφωνήσουμε για νέες κυρώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η αντίσταση σε μεγαλύτερη τιμωρία της Μόσχας από ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούσε να επιβραδύνει τα πράγματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα γραπτή πρόταση και οι 27 εθνικοί ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να την εγκρίνουν όταν συναντηθούν στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων