
Project Syndicate
Mπορεί να φαίνεται σαν υποσημείωση μεταξύ των ιστορικών γεγονότων του 2022, αλλά το έτος θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συμπίπτει με την 300ή επέτειο από τη γέννηση του Ανταμ Σμιθ. Μπορεί επίσης να φαίνεται ότι αυτές οι δύο διάσημες βρετανικές φιγούρες έχουν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους.
Ο Σμιθ, άλλωστε, τείνει να συνδέεται περισσότερο με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία λέγεται ότι κρατούσε ένα αντίγραφο του «The Wealth of Nations» στην τσάντα της. Ομως ο Σμιθ ήταν περισσότερο ανθρωπιστής παρά θατσερικός. Οπως και η αείμνηστη βασίλισσα, ενδιαφερόταν να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη, ειρηνική, ευημερούσα, καλοπροαίρετη κοινωνία μέσω της προώθησης των στωικών ιδανικών.
Διαβάστε επίσης: Πώς άλλαξε η Βρετανία από τότε που στέφθηκε η Ελισάβετ Β’ το 1953
Οταν ο Σμιθ εξύμνησε το στωικό μοντέλο του καθήκοντος, θα μπορούσε να περιέγραφε την Ελισάβετ Β’, που σπάνια ακουγόταν σαν οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς. Ο Σμιθ αποδοκίμαζε την απληστία, δεν εμπιστευόταν τις ιδιωτικές εταιρείες και πίστευε ότι οι αξίες που αγαπούσε θα μπορούσαν να ενσωματωθούν καλύτερα από μια αγροτική τάξη ιδιοκτητών γης των οποίων το κύριο αντικείμενο ήταν η ανιδιοτελής υπηρεσία προς το κράτος. Οπως το είδε, αυτού του είδους η ρύθμιση ήταν ιδανική για τη διατήρηση τόσο της πολιτικής ελευθερίας όσο και των ελεύθερων αγορών.
Είτε θαυμάζει κανείς την αείμνηστη βρετανίδα βασίλισσα είτε όχι, είναι δύσκολο να αρνηθεί ότι και οι δύο λάτρευαν τον ρυθμό της εξοχικής ζωής και την αυστηρότητα του καθήκοντος προς το κράτος. Εβλεπε τον ρόλο της ως συμβούλου που θα μπορούσε να ενοποιήσει τη βρετανική κοινωνία, επιτρέποντας έτσι στις αγορές να λειτουργούν ελεύθερα και ομαλά.
Ο Σμιθ ήταν ελιτιστής. Πίστευε ότι ο ιδανικός νομοθέτης ήταν ευγενικός, καλοπροαίρετος και – σύμφωνα με τις παραδόσεις του Κικέρωνα και του Τζον Λοκ – ικανός για την προσωπική αυτοσυγκράτηση που ήταν απαραίτητη για την τήρηση του αστικού δικαίου και του συντάγματος, μαζί με τη διπλή ελπίδα της προστασίας των θεσμών και της ενίσχυσης της κοινωνίας.
Υπάρχουν πολλές κριτικές για τη μοναρχία. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελισάβετ Β’ είδε τον εαυτό της σε αυτό το φως του Σμιθ και εργάστηκε για να δώσει παράδειγμα καθήκοντος για να κατευνάσει τα λαϊκά πάθη. Θα μπορούσε κανείς να τη δει ως ένα ορατό χέρι που στάθηκε πάνω από τη μάχη για να υπενθυμίσει στην κοινωνία την αξία της συμπόνιας και των στωικών αρετών. Οταν διαβάζουμε τον Σμιθ, μας εξυπηρετεί καλύτερα να σκεφτόμαστε το παράδειγμα της Ελισάβετ Β’ παρά εκείνων που κινούνται από προσωπική απληστία. Μπορεί να ακούγεται αρχαϊκό, αλλά, όπως υποδηλώνει η απάντηση των Βρετανών στον θάνατό της, αυτές οι αξίες εξακολουθούν να είναι ελκυστικές σε πάρα πολλούς ανθρώπους σήμερα.
Ο Jacob Soll είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Λογιστικής στο University of Southern California


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο