Σχεδιασμένος για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Γαλλίας, αλλά με επιπλέον δαπάνες για τη στήριξη της αγοράς από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, είναι ο νέος γαλλικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Πάντως, ο κύριος Μακρόν έπρεπε και πάλι να θυσιάσει κάποιους από τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις στόχους του, όπως η ενίσχυση των φοροαπαλλαγών, καθώς η έμφαση έπρεπε να δοθεί στην απώθηση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να εκτροχιαστούν οι στόχοι για το έλλειμμα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ βεβαιότητα για τους αναπτυξιακούς στόχους, όμως έχουμε την φιλοδοξία (να τους φτάσουμε). Υπό τις τωρινές συνθήκες η γαλλική οικονομία αντιστέκεται και έχει τα βασικά δεδομένα για να παραμείνει σταθερή» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Μετά την χαλάρωση που έφερε η περίοδος της πανδημίας, το οικονομικό πλάνο είναι η διατήρηση του ελλείμματος κάτω του 5% την επόμενη χρονιά και η διαμόρφωση του κάτω από το ταβάνι του 3% που θέτει η Ε.Ε. μέχρι το 2027. Ωστόσο η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ δαπανών και εσόδων στο ρευστό οικονομικό τοπίο που επικρατεί με τη συνεχή άνοδο του ενεργειακού κόστους, δεν θα είναι εύκολη.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε μια εκτίμηση μετριοπαθής ανάπτυξης ύψους 1% για την ερχόμενη χρονιά, μια πρόβλεψη που πολλοί αναλυτές θεωρούν αρκετά αισιόδοξη. Οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,5%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει το δρόμο για αναγκαστική αναθεώρηση του οικονομικού πλάνου.

Θωράκιση από το ενεργειακό κόστος

Μετά τις δαπάνες ύψους 50 δισ. ευρώ το 2021 και 2022 για τη στήριξη της κοινωνίας από τη μάστιγα του υψηλού πληθωρισμού, ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει άλλα 45 δισ. ευρώ για να εμποδίσει τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξηθούν πάνω από το όριο του 15% για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Λεμέρ ξεκαθάρισε, εξάλλου, πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει κι άλλο τα νοικοκυριά αλλά και τις πλέον ευάλωτες στο υψηλό ενεργειακό κόστος επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη κρίση.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι μια οικονομική και πολιτική προτεραιότητα για μας. Ο πληθωρισμός είναι ένα δηλητήριο για τις δημοκρατίες, έχει δείξει η ιστορία» επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός προσθέτοντας πως «δεν θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να απειλήσει τις βιομηχανίες μας, από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες».

Πολιτικοί σχολιαστές υποστήριξαν ότι η απόφαση Μακρόν να καθυστερήσει κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες προθέσεις του, όπως οι φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, σχετίζεται όχι μόνο με τις συνθήκες της εποχής αλλά και τα νέα δεδομένα που έφεραν οι βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, στις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που κάνει τη διαδικασία επικύρωσης του προϋπολογισμού πιο πολύπλοκη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες και ψήφους από έτερα κόμματα ή να χρησιμοποιήσει ένα παραθυράκι του συντάγματος, που επιτρέπει στα νομοσχέδια να επικυρωθούν χωρίς ψηφοφορίες. Όμως, η πολύπλοκη αυτή διαδικασία έχει υψηλό ρίσκο, καθώς εκτιμάται ότι θα εκθέσει την κυβέρνηση στο ρίσκο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρόταση μομφής, που μπορεί να την χάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή