Περιορισμένες θα είναι την επόμενη χρονιά οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, επεσήμανε σε δηλώσεις του σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκειται νέα κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι αυξήσεις για τις οποίες έχει μιλήσει ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός θα είναι περιορισμένες αυξήσεις» τόνισε ο κύριος Λεμέρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM. Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση θα προσφέρει βοήθεια στα νοικοκυριά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα, προετοίμασε το γαλλικό λαό πως θα είναι αντιμέτωπος με δύσκολους μήνες μπροστά του μιλώντας χακτηριστικά για το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς.

Το πλαφόν

Μέσα στην εβδομάδα τα γαλλικά συμβόλαια ρεύματος για την επόμενη χρονιά, ακολουθώντας το ευρύτερο ράλι των τιμών, «έπιασαν» νέο ρεκόρ ξεπερνώντας και τα 1.000 ευρώ, στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στπ European Energy Exchange AG. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προ ημέρων είχε σχολιάσει πως το Παρίσι δεν μπορεί να κρατήσει το πλαφόν στις τιμές για πάντα, υπονοώντας ότι σύντομα οι αυξήσεις θα περάσουν και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για το αν θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όπως και το αν θα διατηρήσει την έκπτωση στα καύσιμα κίνησης.

Από την άλλη πλευρά η δήλωση Λεμέρ επιβεβαιώνει πως, ακόμη και οι αρχές υποχρεωθούν να άρουν το πλαφόν, για να αντισταθμιστεί η λαϊκή δυσφορία θα δρομολογηθούν έτερα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, τα περιθώρια ευελιξίας της είναι μικρά, καθώς ήδη τα μέτρα που έχει λάβει έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά της δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια