Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ενόψει ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ+ που θα συνεδριάσει στις 5 Οκτωβρίου θα αποφασίσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής προκειμένου να ανακόψει το κατρακύλισμα των τιμών, αλλά και της –μικρής έστω- απομάκρυνσης του δολαρίου από τα υψηλά εικοσαετίας.

Έτσι, μετά το χαμηλό εννέα μηνών που σημειώθηκε χθες Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον διακανονισμό Νοεμβρίου αυξάνονταν κατά 65 σεντς, ή 0,77%, στα 84,71 δολάρια το βαρέλι στις 05:02 ώρα Ελλάδος. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για παραδόσεις Νοεμβρίου του αμερικανικού αργού ήταν την ίδια ώρα αυξημένα κατά 64 σεντς στα 77,35 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Προς αναβολή λόγω διαφωνιών η απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, το Brent έκανε «βουτιά» της τάξης του 7,1% ενώ το WTI υποχώρησε 8,1% κάτω από την πίεση αφενός της ενίσχυσης του δολαρίου, αφετέρου των φόβων ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης για καύσιμα.

Πού προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+

Τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωποι μεγάλων παραγωγών χωρών πετρελαίου άφησαν παράθυρο λήψης μέτρων για να αποφύγουν κατάρρευση των τιμών.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών και ότι στόχος του καρτέλ είναι η διατήρηση ισορροπίας στις αγορές.

«Δεν επιθυμούμε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ή κατάρρευση», είπε σε συνέντευξή του στην ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Περικοπές προβλέπουν οι αναλυτές

Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το Reuters, εκτιμούν πως μια συνέχιση του sell off στις αγορές πετρελαίου θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ σε παρέμβαση προκειμένου να στηρίξει τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.

Σύμφωνα με αναλυτές της ING Economics, οι περικοπές θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερες από τα 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) που συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση, προκειμένου να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά.

Αναβάλλεται η απόφαση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο

Στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, διαφαίνεται δυσκολία στο εσωτερικό της ΕΕ να επιτευχθεί συμφωνία ως προς την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η λήψη απόφασης επί του θέματος να αναβληθεί μέχρι οι 27 να καταλήξουν σε ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

“Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση. Υπήρχαν προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό φαίνεται πλέον απίθανο”, αναφέρει σε σημείωμά της η ΑNZ Research, σύμφωνα με το Reuters.

Ο τυφώνας Ian «χτύπησε» την παραγωγή στις ΗΠΑ

Στα τρέχοντα δεδομένα, όσον αφορά την παραγωγή, στις ΗΠΑ η αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Ian ανάγκασε την BP και τη Chevron να διακόψουν την παραγωγή τη Δευτέρα σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, την κορυφαία υπεράκτια περιοχή παραγωγής των ΗΠΑ.

Η καταιγίδα κατηγορίας 2 βρισκόταν στην Καραϊβική και προβλέπεται να εξελιχθεί σε ισχυρό τυφώνα εντός δύο ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές