Δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία ως προς την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καταγράφεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ως εκ τούτου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η λήψη απόφασης επί του θέματος να αναβληθεί μέχρι οι 27 να καταλήξουν σε ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων. Στις χώρες που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο περιλαμβάνονται η Ουγγαρία αλλά και η Κύπρος, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο.

Πρωτοβουλία της Κομισιόν

Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός αναφορικά με το πακέτο μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, η Κομισιόν πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροσώπους των 27 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εν όψει και της άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα, στις 6 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερες κυρώσεις αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προχωρά σε μερική επιστράτευση και στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Η απόφαση της G7

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η προσπάθεια της Ένωσης να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποσκοπεί στο να ευθυγραμμιστεί το μπλοκ με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια μείωσης των εσόδων της Μόσχας από τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων. Έχει προηγηθεί η συμφωνία της G7 για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Επιτροπή να έχει ήδη δηλώσει ότι θα εργαστεί για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής στην οποία οι σύμμαχοι θα ορίσουν το ανώτατο όριο. Τα όποια μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί που έχει ήδη υιοθετήσει η ΕΕ, δηλαδή η απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου δια θαλάσσης καθώς και των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη μεταφορά του.

Περίπλοκο ζήτημα

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, παραμένει ασαφές το πόσο αποτελεσματική θα είναι τυχόν επιβολή πλαφόν, δεδομένου ότι δύο από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, η Κίνα και η Ινδία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Άλλωστε στην Ευρώπη τα πράγματα εξαιρετικά περίπλοκα, καθώς ήδη κράτη μέλη έχουν εξασφαλίσει εξαιρέσεις για τις ποσότητες πετρελαίου που λαμβάνουν μέσω αγωγών από τη Μόσχα. Άλλες χώρες ενδέχεται να ζητήσουν το πλαφόν να συνδεθεί με το προγραμματισμένο εμπάργκο στις παραδόσεις δια θαλάσσης, ενώ – σύμφωνα πάντα με το Bloomberg – ισχυρές ναυτιλιακές δυνάμεις όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, είναι πιθανό να επιδιώξουν να προστατεύσουν τη ναυτιλία τους από τις επιπτώσεις ενός πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πού συμφωνούν οι 27

Πάντως, οι 27 βρέθηκαν πιο κοντά στο να υποστηρίξουν μια πρόταση για περιορισμό των εξαγωγών στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε οπλικά συστήματα.

Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τα οπλικά συστήματα που η Μόσχα χρησιμοποιεί στην Ουκρανία, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να πλήξουν τον ρωσικό στρατό, ιδίως καθώς η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα όπλα για τους έως και 300.000 επιπλέον στρατιώτες που επιδιώκει να κινητοποιήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή