Πρόσθετες ενισχύσεις, για να αντιμετωπισθούν οι αλλεπάλληλες κρίσεις στον πρωτογενή τομέα,  πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος. Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Ειδικότητερα, στο κοινό αίτημα της χώρας μας από κοινού με άλλα 15 κράτη μέλη για τη χρονική επέκταση του Προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, πέραν της ΚΑΠ, για το μετριασμό των επιπτώσεων των αλλεπάλληλων κρίσεων στο γεωργικό τομέα, καθώς όπως τόνισε, φαίνεται ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ούτε παροδική.

Διαβάστε επίσης: Γεωργαντάς: Πώς θα δοθεί η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

Παράλληλα, το Συμβούλιο απασχόλησε τόσο σε θέματα αλιευτικών δικαιωμάτων, όσο και σε θέματα φυτοπροστασίας και επισήμανσης τροφίμων, καθώς και στο πάγιο ζήτημα της διασύνδεσης της Ένωσης με την Ουκρανία για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής επάρκειας.

Ο υπουργός στην παρέμβασή για τα θέματα αλιείας, τόνισε ότι για την απαγόρευση αλιείας σε βαθιά ύδατα του βορειοατλαντικού ωκεανού, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να ξεκινήσει σύντομα η αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά στο χέλι, πρότεινε την υιοθέτηση νέων αναλογικών μέτρων με βάση τις επιπτώσεις των πληττόμενων παραγωγικών φορέων ανά κράτος μέλος. Με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία για τις αλιευτικές δυνατότητες έτους 2023, επανέλαβε την πάγια θέση μας σχετικά με την παράνομη λαθραία αλιεία, που διεξάγεται με την ανοχή και ενθάρρυνση των τουρκικών αρχών, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καταπατώντας τα κατοχυρωμένα, από διεθνείς συνθήκες, δικαιώματα της Ελλάδας και ζήτησε η Ένωση να αναλάβει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο.

Παράλληλα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το στόχο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και μεθανίου στην γεωργία, προτείνοντας το κατώτατο όριο για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να καθοριστεί στη βάση επικαιροποιημένης εκτίμησης αντικτύπου, στην οποία θα λαμβάνονται επαρκώς υπόψη τα διαφορετικά συστήματα εκτροφής στα κράτη μέλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συνδέεται με τη βιωσιμότητα και την προοπτική της εκτατικής κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας της Ελλάδας, αλλά επίσης είναι σημαντικό για την αναλογική και αποδοτική εφαρμογή της νέας Οδηγίας. Επιπρόσθετα ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ορίου παραγωγής για την υδατοκαλλιέργεια σε 100 τόνους από 1000 τόνους και τους λόγους για τους οποίους έχει οριστεί αυτό.

Ζήτησε επίσης, να εξεταστεί προσεκτικά ο κατάλληλος ορισμός  των ευαίσθητων περιοχών και να ληφθούν υπόψη  οι διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, όσον αφορά στο φιλόδοξο στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών στη γεωργία.

Έκανε – κατά τη συζήτηση στο θέμα των αυξανόμενων πληθυσμών σαρκοφάγων στην Ευρώπη που έθεσε η Αυστρία -ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως εκρηκτική με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες και τόνισε την ανάγκη πρόβλεψης αποζημίωσης.

Ενημέρωσε για τις επιπτώσεις σε γεωργικούς τομείς της χώρας, λόγω των προβλημάτων διασύνδεσης με την Ουκρανία και των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών. Επισήμανε τις μειώσεις στις αποδόσεις καλλιεργειών σιτηρών και οπωροκηπευτικών, λόγω απότομων εναλλαγών μεταξύ ανομβρίας και έντονων βροχοπτώσεων και τις δυσχέρειες στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO