Πάνω από τα 60 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα εξασφαλίζοντας μείωση φόρου στους καταναλωτές αλλά και ουσιαστική ανάσα στα δημόσια έσοδα. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ανεβάζουν ταχύτητα μήνα μήνα και φαίνεται να σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%-40% .

Στο πλαίσιο αυτό, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ σχεδιάζουν  να προχωρήσουν σε επέκταση των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται η online διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και η αποστολή των στοιχείων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε επίσης: Appodixi: Μια καταγγελία το λεπτό για «ύποπτες» συναλλαγές δέχεται η ΑΑΔΕ

Τα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Έτσι μετά την ηλεκτρονική εφαρμογή «Appodixi» η οποία έχει βάλει τους πολίτες στο παιχνίδι του ελέγχου των αποδείξεων με στόχο τον εντοπισμό όσων εκδίδονται από αδήλωτη ή πειραγμένη ταμειακή μηχανή στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι νέες κινήσεις προβλέπουν:

1.            Υποχρεωτική εγκατάσταση των  συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS παντού, σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.  Σήμερα για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους η εγκατάσταση POS δεν είναι  υποχρεωτική.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται  γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι πολλοί επαγγελματίες διαθέτουν POS στις εγκαταστάσεις τους για να διευκολύνουν τις συναλλαγές που έχουν με τους πελάτες τους.

2.            Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Από το νέο έτος, ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ένα με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και  δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.  Το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)». Με το σύστημα αυτό, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax