Τη μεταρρύθμιση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ( ΚΕΠΑ) παρουσίασε ο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης με τον  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι αλλαγές που μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή είναι οι ακόλουθες:

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Κάρτα Αναπηρίας έρχονται το φθινόπωρο

  • Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι χθες απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ηλεκτρονικά.
  •  Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα κα.) Μέχρι χθες, για κάθε παροχή της Πολιτείας προβλέπονταν ξεχωριστές αιτήσεις που οδηγούσαν σε ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις. Με τη νέα διαδικασία, ΜΙΑ μόνο εξέταση και ΜΙΑ μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Έτσι οι πολίτες που δικαιούνται περισσότερες από μία παροχές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενιαία γνωμάτευση, γλιτώνοντας επιπλέον χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία.
  • Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία 5ετία το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.
  • Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Οι προηγούμενες αλλαγές και τα επόμενα βήματα

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρφθηκε και στην θέσπιση του πρώτου κανονισμού λευτουργίας των ΚΕΠΑ και στην κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες ασθένειες. «Προχωρήσαμε ακόμα στην αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» αναφέσει σε ανακοίνωση του και συμπληρώνει ότι «είμαστε σε προχωρημένη φάση για τη μεταστέγαση των  ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θεσπίσαμε επίσης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τα ΚΕΠΑ τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.

Οι επόμενες αλλαγές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το Νοέμβριο αφοορύν το  Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας και την Κάρτας Αναπηρίας.«Με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ» είπε χαρακτηριστικά «με την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις.» Τέλος αναφέρθηκε και στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ασφαλιστική ικανότητα: Ποιες ομάδες τη χάνουν – 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αλλαγές από φέτος
Tax |

Ποιοι χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα - Όλες οι αλλαγές σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Για ποιες ομάδες συνεχίζει να παρέχεται η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025   Υπουργείο Εργασίας: Γιατί δεν μπορεί να παραταθεί για όλους η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα