Να απορροφήσει για ακόμη μία ημέρα τις διεθνείς πιέσεις επιχειρεί το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως εμφανίζει έντονη νευρικότητα στη ζώνη των 790 μονάδων, την οποία και κρατά με μεγάλη προσπάθεια.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,07% στις 792,62 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 6 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, νομισματική σύσφιξη, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις με τη γείτονα Τουρκία, είναι μόνο λίγοι από τους καταλύτες που επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία και λειτουργούν ανασταλτικά για τους αγοραστές. Και μπορεί ο Σεπτέμβριος να κλείνει με σημαντικές απώλειες για το ΧΑ, αλλά η σύγκριση με την εικόνα των διεθνών αγορών σαφώς δείχνει ότι η ελληνική έχει καταφέρει να κρατήσει τουλάχιστον τα επίπεδα που άρχισε το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επανήλθαν στην πτωτική τροχιά

Χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Αυτό που επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές είναι ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δείχνει τουλάχιστον ότι οι πωλητές δεν βρίσκονται σε ένα άκρατο και άκριτο risk off, αλλά προσπαθούν να διαχειριστούν και να μειώσουν το κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους. Αγοραστές υπάρχουν, αλλά η επιλεκτικότητα τους, και σε αρκετές φορές η προσπάθεια να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, έχουν στερήσει προς το παρόν το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Aegean, Εθνική, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΔΕΗ σημειώνουν σημαντικά κέρδη παρέχοντας στηρίξεις στην αγορά, ενώ θετικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Jumbo. Στον αντίποδα, η Coca Cola με το -1,51% ασκεί πιέσεις, όπως και το αρνητικό πρόσημο σε ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Quest, Λάμδα, Πειραιώς, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών