Η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει κλιμακωθεί σε νέο επίπεδο. Αυτό εκτιμά ο ερευνητής του Ιστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι, Φουκ Βινγκουγέν, ότι υποδεικνύει το περιστατικό διαρροών αερίου στη Βαλτική από τους αγωγούς Nord Stream, πέραν, όπως ο ίδιος λέει, του ότι το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη είναι ευπαθές.

Κατά τον ίδιο, το μήνυμα που απευθύνεται στους Ευρωπαίους με τέτοιου είδους ενέργειες είναι, «οι υποδομές σας είναι ευάλωτες», ενώ επισημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προσδιοριστεί ο πραγματικός ένοχος.

Διαβάστε επίσης: Μπιρόλ (ΙΕΑ): Είναι προφανές ποιος προκάλεσε τη δολιοφθορά στον Nord Stream

Όπως σημειώνει μέσα από τη Libération, «όλοι σκέφτονται τη Ρωσία, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις χωρίς αποδείξεις. Θα πρέπει να διεξαγάγουμε έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει σε μία ή δύο εβδομάδες και η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να την αρνηθεί».

«Ο Πούτιν τραβάει το σκοινί»

Σχετικά με τις συνέπειες από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, σημειώνει την αύξηση των τιμών στις αγορές, μεταξύ 10% και 20%, προσθέτοντας, ότι το ερώτημα που εκ νέου τίθεται είναι, αν η Ρωσία θα διακόψει πλήρως το φυσικό αέριο, που αυτήν τη στιγμή διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Κατά τον ίδιο, ο Πούτιν τραβάει αυτό το σχοινί, προσπαθώντας να σπείρει διχόνοια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Βινγκουγέν εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει φτάσει σε νέο επίπεδο με αυτό το περιστατικό, αναφέροντας: «Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια