Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία γενικής υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στα σημεία, όπου οι αγωγοί Nord Stream παρουσιάζουν διαρροές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Δεν είναι σαφές εάν τα πολεμικά πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, δήλωσαν αυτές οι πηγές στο CNN, αλλά είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές για να διακριβώσουν τα αίτια των ζημιών.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Η επισκευή του Nord Stream θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες

Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης κοντά σε αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν τακτικά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

Διαβάστε επίσης: Νέο θρίλερ με το φυσικό αέριο – Οι ύποπτες διαρροές και το περίεργο timing 

Έρευνες

Τόσο η Δανία όσο και η Σουηδία διεξάγουν έρευνα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη επιτόπιος έλεγχος και οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις παραμένουν ασαφείς. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση της κυβέρνησης της Δανίας και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει σωστά η έρευνα επειδή η πίεση στους σωλήνες καθιστά δύσκολη την προσέγγιση του σημείου των διαρροών — αν και άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να ξεκινήσει την Κυριακή.

Οι πρωθυπουργοί τόσο της Δανίας όσο και της Σουηδίας δήλωσαν δημόσια την Τρίτη ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα εσκεμμένων ενεργειών, όχι ατυχημάτων, και η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «ότι μια ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από αυτό».  Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε tweet του το βράδυ της Τρίτης χαρακτήρισε επίσης τις διαρροές «προφανή δολιοφθορά».

Ωστόσο, ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής την επίθεση στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε δημοσίως ότι χτύπησε τους αγωγούς. Ένας εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «αναμενόμενα, ηλίθιο και παράλογο».

Και τέταρτη διαρροή

Η ακτοφυλακή της Σουηδίας ανακάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια τέταρτη διαρροή αερίου στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον.

Οι άλλες δύο διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Ισχυρή απάντηση

«Ισχυρή απάντηση» σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε, τονίζοντας ότι υποψιάζεται ότι υπήρχε δολιοφθορά πίσω από διαρροές φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα σε υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενιαία απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια