Η επισκευή της ζημιάς που προκάλεσε τη διαρροή φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες. Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ο Πάβελ Ζαβάλνι, επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της ρωσικής Κάτω Δούμας, διαμηνύοντας ότι προϋπόθεση είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός να μην υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης.

Δύο είναι, σύμφωνα με τον Ζαβάλνι, οι τρόποι επισκευής: είτε κατασκευάζοντας ένα υδατοστεγές κιβώτιο που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ειδικών εργασιών στην επισκευή υποθαλάσσιων αγωγών είτε ανεβάζοντας στην επιφάνεια τους αγωγούς.

Διαβάστε επίσης: Nord Stream: «Σκόπιμη ενέργεια» η διαρροή φυσικού αερίου – ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν σαμποτάζ

«Ένας τρόπος είναι να κατασκευαστεί ένα κιβώτιο που θα οδηγείται στον σωλήνα και εκεί θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης ή επισκευής του αγωγού, πράγμα το οποίο επιτρέπει το βάθος της θάλασσας. Φυσικά, πρόκειται για μια πολύπλοκη μηχανική υποβρύχια κατασκευή. Η δεύτερη επιλογή είναι η ανύψωση των αγωγών», είπε στο περιθώριο του φόρουμ Sakhalin Oil and Gas στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ανυψωθεί ο αγωγός αερίου και να γίνουν επισκευές στην επιφάνεια χρειάζονται γερανοί ανυψωτικής ικανότητας 3.000 τόνων.

Σημείωσε, ακόμη, ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού των αγωγών ελήφθησαν υπόψη οι κίνδυνοι διακοπής των εργασιών και, κατά συνέπεια, ελήφθη υπόψη η δυνατότητα επισκευής. Δηλαδή η τοποθέτηση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να ήταν δυνατή η ανύψωσή τους. Αυτό, όμως, είπε, θα πάρει επίσης χρόνο, τεχνικό εξοπλισμό, γερανούς, πλοία και ούτω καθεξής. Αλλά, «κατά τη γνώμη μου υπάρχει η τεχνική δυνατότητα. Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, δεν είναι ένας ή δύο μήνες, είναι έξι μήνες ή ένας χρόνος, τουλάχιστον», εξήγησε ο Zavalny.

Ο Ζαβάλνι τόνισε από την πλευρά του ότι καθοριστικής σημασίας για την τελική επιλογή είναι η διαθεσιμότητα εξοπλισμού για την πραγματοποίηση των επισκευών, προσθέτοντας: «Ίσως αυτά τα πλοία τοποθέτησης σωλήνων υπόκεινται σε κυρώσεις και δεν τους επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή του αγωγού φυσικού αερίου», παραδέχτηκε ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή