Τα ακτινίδια και τις κλημεντίνες εξαιρεί η Λευκορωσία από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα εμπορεύματα, που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία. Για την ακρίβεια, από τις 12 Σεπτεμβρίου μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στη Λευκορωσία κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο.

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Οι βελτιωμένες τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα,, Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η  χώρα μας προς αυτό τον προορισμό γεγονός, που κατά την διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit Hellas, οι εξαγωγές μηδενίσθηκαν, καθώς η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Να σημειωθεί ότι από το αρχικό διάταγμα σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα  και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.). και προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Την απόφαση εξαίρεσης για τα ακτινίδια και τις κλημεντίνες χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο οποίος σε δήλωση του ειδικού συμβούλου του κ. Γιώργου Πολυχρονάκη, επισημαίνεται ότι «παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν ήταν υψηλοί εντούτοις ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24/2/22 κ.α».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO