Σε μία χρονιά κατά την οποία οι μετοχές παγκοσμίως βάσει του δείκτη MSCI All Country World Index υποχωρούν κατά 25,8% και τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας με βάση τον δείκτη Bloomberg Global Aggregate Total Return Index σημειώνουν πτώση άνω του 20% από τα υψηλά του 2021, τη μεγαλύτερη κατάρρευση από τη δημιουργία του δείκτη το 1990, το δολάριο ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους γεωπολιτικών συγκρούσεων και οικονομικής αναταραχής σημειώνει φέτος ράλι, με τον δείκτη δολαρίου έναντι ενός καλαθιού με τα 10 ισχυρότερα νομίσματα να σημειώνει κέρδη 19%, σε νέο υψηλό 20ετίας.Το ευρώ βρέθηκε πάλι σε νέο χαμηλό 20 ετών κάτω από την απόλυτη ισοτιμία (parity), η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Ιαπωνία παρενέβη για πρώτη φορά από 1998 στην αγορά συναλλάγματος, καθώς το γεν βρέθηκε σε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου.

«Η αντίσταση (στην ισχύ του δολαρίου) είναι μάταιη», ανέφεραν αναλυτές της ING, την ώρα που και ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη εντείνεται, ενώ η UBS εκτίμησε πως το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, έως ότου γίνει τουλάχιστον ορατό ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί με τον πληθωρισμό να τίθεται υπό έλεγχο. Σε μία αγορά συναλλάγματος με ημερήσιες συναλλαγές 6,6 τρισ. δολ. «όλοι θέλουν το ασφαλές δολάριο», σημείωσε και η Deutsche Bank.Το ισχυρό δολάριο αναστατώνει πάντως οικονομίες και αγορές και δημιουργεί νικητές και ηττημένους.

Οι εισαγωγές

Η άνοδος του δολαρίου αποτελεί καλό νέο για όσους εντός ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αγοράσουν εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και τους αμερικανούς τουρίστες, καθώς «σκληρό» δολάριο σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Τα καλά νέα για τους εισαγωγείς δεν είναι καλά για πολλούς εξαγωγείς. Οταν το δολάριο είναι ισχυρό, τα αμερικανικά προϊόντα γίνονται πιο ακριβά – και λιγότερο ελκυστικά για τους αγοραστές σε άλλες χώρες. Παρότι το ισχυρό δολάριο βοηθάει τη Fed να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, το 20ετές υψηλό δημιουργεί προβλήματα στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων πολυεθνικών των ΗΠΑ, καθώς μειώνει την αξία των πωλήσεων και της αντίστοιχης κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητές τους. Τα επαναπατρισμένα κέρδη από το εξωτερικό, π.χ. σε ευρώ, στερλίνες ή γεν, αξίζουν λιγότερο σε δολάρια, εξηγούν οι αναλυτές.Το ισχυρό δολάριο πλήττει τις αναδυόμενες οικονομίες, πιέζοντας ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια.Η πτώση του ευρώ από την άλλη πλευρά καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές φθηνότερες από όσους αγοράζουν σε δολάρια ή με ισχυρότερα νομίσματα, το μειονέκτημα είναι ότι οι εισαγωγές σε δολάρια από αγοραστές σε ευρώ είναι πλέον ακριβότερες, καθώς χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αγοράσουν αγαθά σε δολάρια.Για την Ελλάδα, το αδύναμο ευρώ ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή νομίσματα συνδεδεμένα κυρίως με το δολάριο, αλλά από την άλλη πλευρά πολλά από τα προϊόντα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που αγοράζονται με βάση το δολάριο (π.χ. πετρελαιοειδή).

Ενέργεια, πρώτες ύλες

Η διολίσθηση του ευρώ καθιστά πιο φθηνές τις διακοπές για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, αλλά και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές ή ομόλογα) και ενισχύει τη διάθεση για άμεσες ξένες επενδύσεις. Ενέργεια και πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε δολάρια, ενώ έχουμε μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου, όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος των επιχειρήσεων. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις καθιστώντας συνολικά δυσκολότερο τον στόχο της ΕΚΤ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές