«Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης», τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Κάνει λόγο για «σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για άρνηση «να παρέμβει αποτελεσματικά».

Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας – Σκυλακάκης: Η Ελλάδα σε νέα εποχή

Η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου

Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.

Την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%).

Διαβάστε επίσης – Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2023

Την ώρα που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.

Την ώρα που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει για το 2022 ότι:

– Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.

– Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.

– Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.
Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά.

9,5 δισ. στον τομέα ενέργειας

Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:

– Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.

– Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.

– Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας