Το ράλι στις τιμές των συντελεστών παραγωγής (ενέργεια, μεταφορές και υλικά συσκευασίας) «γκριζάρουν» τις φετινές καλές επιδόσεις στην εγχώρια αγορά εμφιαλωμένου νερού, η οποία έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον νέων παικτών.

Διαβάστε επίσης: Χήτος – Green Cola: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για κοινή πορεία στις διεθνείς αγορές

«Η τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιδρά πολυεπίπεδα στην κοστολογική βάση του ομίλου» αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Χήτος ΑΒΕΕ, η οποία κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στην αγορά με το brand Ζαγόρι.

Σε μεταφορές και διανομή το 1/3 των δαπανών

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Χήτος για την χρήση του 2021, η επίδραση του ενεργειακού κόστους είναι άμεση και έμμεση.

«Με άμεσο τρόπο, αυξάνοντας το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου, που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία. Στη χρήση 2021, οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 7,7% του συνόλου των δαπανών.

Επιπλέον, με έμμεσο τρόπο, επηρεάζει αυξητικά τα κόστη μεταφορών και διανομής. Στη χρήση 2021, οι δαπάνες αυτές αποτέλεσαν περίπου το 31,4% του συνόλου των δαπανών.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση και συντήρηση έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση μας, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις τιμές βασικών Α’ υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, οι τιμές του πλαστικού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό συσκευασίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να περιορίσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επιδρώντας στις καταναλωτικές τους συνήθειες», επισημαίνεται.

Αύξηση τζίρου, μείωση κερδών

Οι πωλήσεις του ομίλου κατά την χρήση του 2021, ανήλθαν σε 60,8 εκατ. ευρώ από 51,22 εκατ. ευρώ  το 2020, αυξημένες κατά ποσοστό 18,69% περίπου.

Ωστόσο η κερδοφορία δεν ακολούθησε τη θετική πορεία των πωλήσεων. Συγκεκριμένα το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε το 2021 σε 4,77 εκατ. ευρώ από 6,15 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 22,5%.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα μετά φόρων της κλειόμενης χρήσης 2021 αυτό ανήλθε σε κέρδος ποσού 3,75 έναντι επίσης κέρδους ποσού 4,35 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2020, καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση 13,8%.

Εξαγορές, συμφωνίες και στο βάθος χρηματιστήριο

Πριν δύο μήνες η Χήτος ένωσε τις δυνάμεις της με την Green Cola, συστήνοντας κοινή εταιρεία με την επωνυμία Green Beverages Group PLC (Green Beverages) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Green Beverages Group PLC – μέτοχοι της οποίας είναι μέλη και προσωπικές εταιρείες μελών των οικογενειών Χήτου και Βενιέρη – στοχεύει στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου μη αλκοολούχων ποτών που διαθέτουν οι εταιρείες Χήτος και Green Cola, με την ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού όπου ήδη βρίσκονται (Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή) αλλά και την από κοινού είσοδο σε νέες γεωγραφικές περιοχές (Ασία, Αυστραλία, Λατινική και Νότια Αμερική).

Με την δημιουργία της Green Beverages στο Λονδίνο, ο σχεδιασμός προβλέπει την άμεση πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θα κατευθυνθούν πρωτίστως σε επιμέρους αγορές του εξωτερικού αλλά και στην χρηματοδότηση των κοινών πλάνων επενδύσεων και ανάπτυξης του ομίλου. Ο σχεδιασμός αυτός συμπεριλαμβάνει και την πρόθεση εισαγωγής της Green Beverages σε χρηματιστηριακή αγορά του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, Χήτος ΑΒΕΕ και Green Cola Hellas ΑΕ συνεχίζουν την δραστηριότητά τους ως αυτόνομες νομικές οντότητες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Απριλίου 2021, η Χήτος εξαγόρασε το σύνολο του εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας εμφιάλωσης νερού Ζήρεια στην Πελοπόνησσο ενώ το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει και σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, που αναμένεται να ενισχύσουν τα μεγέθη της.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχει αναλάβει την εμπορία και διακίνηση του συνόλου του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Green Cola Hellas AE ενώ επίσης από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς έχει αναλάβει και την αποκλειστική διανομή, εμπορία, merchandising και marketing των προϊόντων Evian και Ferrarelle της γαλλικής Danone Waters.

Επενδύσεις

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους άνω των 2,6 εκατ. ευρώ της Χήτος που αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής ανθρακούχου νερού στην μονάδα παραγωγής της εταιρείας στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κονίτσας.

Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, ύψους 25 εκατομμυρίων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας. Το πλάνο, εκτός των άλλων περιλαμβάνει τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής, στις υφιστάμενες αλλά και στις καινούργιες εγκαταστάσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων σημείων logistics πανελλαδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις