Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί γενναία μείωση της  παραγωγής για να ανακοπεί η βουτιά στις τιμές, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν την Τετάρτη νέα άνοδο.

Διαβάστε επίσης – Μεταπανδημικό φθινόπωρο στη Βιέννη για τον ΟΠΕΚ+

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 43 σεντς, ή 0,5%, στα 89,29 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο άνω του 4% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 22 σεντς, ή 0,3%, στα 83,85 δολάρια το βαρέλι. Ο δείκτης αναφοράς κέρδισε περισσότερο από 5% την προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάιο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω της αναβίωσης των ανησυχιών για περιορισμό της προσφοράς. Υπάρχουν προσδοκίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί συλλογικά ως ΟΠΕΚ +, θα μειώσουν την παραγωγή κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στην πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση από το 2020 την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Σχεδιάζει η μείωση της παραγωγής να ξεπεράσει το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Οι εθελοντικές περικοπές από μεμονωμένα μέλη θα μπορούσαν προστεθούν  σε αυτό, καθιστώντας τη μεγαλύτερη περικοπή από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ στο  Reuters.

«Παρά όλα όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο OPEK + δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρός και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την υποστήριξη των τιμών, αναφέρει σε σημείωμά του ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του OANDA.

Η απότομη πτώση των τιμών

Ο ΟΠΕΚ+ ενίσχυσε την παραγωγή φέτος μετά από περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020 λόγω της κατακόρυφης πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19. Όμως τους τελευταίους μήνες, ο οργανισμός απέτυχε να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, χάνοντας τον Ιούλιο τον στόχο κατά 2,9 εκατομμύρια bpd.

Η μείωση της παραγωγής που εξετάζεται δικαιολογείται από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, δήλωσε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι αυτό ενίσχυσε την ανοδική της άποψη για το πετρέλαιο.

Ανησυχίες για την οικονομία

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανοδική πορεία, δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αποκομίσουν κέρδη από την άνοδο που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες στις παγκόσμιες αγορές, όπως η αναταραχή στην αγορά ομολόγων, το ξεπούλημα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και η εκτίναξη του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε ο Teng.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται για τέσσερις συνεχείς μήνες καθώς τα lockdown COVID-19 στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου την Κίνα περιόρισαν τη ζήτηση, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ πίεσαν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον πιο επιθετικό γύρο αυξήσεων επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές