Σε περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως σχεδιάζει να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ + όπως δήλωσαν πηγές του Οργανισμού στο Reuters, κάτι που εάν γίνει πράξη θα συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020.

Η πληροφορία αυτή ήταν αρκετή ώστε οι τιμές του μαύρου χρυσού να εκτιναχθούν κατά περίπου 4 δολάρια τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ανέκαμψαν κατά 3,77 δολάρια ή 4,4%, στα 88,91 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,95 δολάρια ή 5%, στα 83,44 δολάρια.

Διαβάστε επίσης – OΠΕΚ+: Μεταπανδημικό φθινόπωρο στη Βιέννη

Η κρίσιμη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου σε ένα πλαίσιο γενικότερης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και μετά από μήνες έντονης αστάθειας στην αγορά, στοιχεία που ώθησαν τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία, να ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Σχεδιάζει η μείωση της παραγωγής να ξεπεράσει το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος απαρτίζεται από χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και συμμάχους τους όπως η Ρωσία, έχει αρνηθεί να αυξήσει την παραγωγή ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές πετρελαίου, παρά την πίεση από μεγάλους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι από τα 120 δολάρια τους τελευταίους μήνες λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο η συνάντηση του Απριλίου του 2020», επισήμανε η πηγή, αναφερόμενη στην περίοδο εκείνη όπου ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε για περικοπές ρεκόρ της προσφοράς κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή 10% της παγκόσμιας προσφοράς, καθώς η πανδημία COVID-19 είχε πλήξει σημαντικά τη ζήτηση.

Μια σημαντική μείωση της παραγωγής αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ασκούν πίεση στη Σαουδική Αραβία να «ρίξει» περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, ώστε να συμβάλει στον περιορισμό των τιμών και να αμβλυνθούν περαιτέρω τα έσοδα για τη Ρωσία, διακαής στόχος της Δύση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές