Επτά «καταστάσεις κρίσεων» στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, και με ορισμένες εξ αυτών πιθανές να προκληθούν στην παρούσα χρονική περίοδο, καλείται να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΔΕΣΦΑ.

Ανάμεσα τους ο κίνδυνος δολιοφθοράς στις εθνικές υποδομές αερίου αλλά και η διακοπή παροχής του καυσίμου από τρίτους προμηθευτές ή Διαχειριστές. Πρόκειται για γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, όπως το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας αερίου από τη Μόσχα σε 12 χώρες της Ευρώπης.

Οι προαναφερόμενες «καταστάσεις κρίσεων» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο που απέστειλε στη ΡΑΕ ο ΔΕΣΦΑ προς έγκριση. Ο Ρυθμιστής με τη σειρά του, το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση από χθες μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου.

. Ανάμεσα στα έκτακτα μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού προβλέπονται ακόμα και μέτρα διακοπής της ροής του φυσικού αερίου με πρώτες στη σειρά τις μεγάλες βιομηχανίες και τελευταίους τους οικιακούς καταναλωτές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους σταθμούς τηλεθέρμανσης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι κίνδυνοι

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιγράφει επτά «καταστάσεις κρίσης», οι οποίες ενεργοποιούν διαδοχικά τρία επίπεδα συναγερμού.

Οι κίνδυνοι είναι:

  • Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ),
  • Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή ανάντη και κατάντη Συνδεδεμένων Συστημάτων Φυσικού Αερίου, · Δολιοφθορά, βανδαλισμοί, κλοπές, στις εγκαταστάσεις του ΕΣΦΑ,
  • Περιορισμός ή διακοπή παροχής αερίου από τρίτους (ιδίως Προμηθευτές Φυσικού Αερίου, Χρήστες, Διαχειριστές ανάντη Συστημάτων Φυσικού Αερίου, Διαχειριστές Ανεξαρτήτων Συστημάτων Φυσικού Αερίου),
  • Μη αναμενόμενη υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου σχετιζόμενη με εμπορικές ή χρηματοοικονομικές παραμέτρους,
  • Μακροχρόνιοι περιορισμοί στην παροχή Φυσικού Αερίου, και
  • Πολιτική αναταραχή, πόλεμος, τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές.

Τα επίπεδα συναγερμού

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του εφοδιασμού ενεργοποιούνται οι αντίστοιχες «καταστάσεις συναγερμού 1,2 και 3». Για κάθε επίπεδο συναγερμού προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η μετάβαση στον ακραίο κίνδυνο.

1.       «Κατάσταση Συναγερμού 1 – Έγκαιρη Προειδοποίηση» Κηρύσσεται όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο και το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει στην ενεργοποίηση της Κατάστασης Συναγερμού 2 ή 3.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται οι συστάσεις στους καταναλωτές για συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου.

2.       «Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακή» Κηρύσσεται όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Προβλέπονται μέτρα, όπως της διακοψιμότητας έναντι αποζημίωσης σε βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές αερίου, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν το απόθεμα LNG και εξετάζεται η δυνατότητα παραλαβής επιπλέον ποσοτήτων LNG, ή αερίου από άλλους αγωγούς.

3.       «Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη» Κηρύσσεται σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά. Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Που θα κόβεται το αέριο

Στο τρίτο επίπεδο συναγερμού, προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης εναλλακτικού καυσίμου σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε φυσικό αέριο κι έχουν τέτοια δυνατότητα αλλά κι επιβεβλημένη διακοπή ή περιορισμό ζήτησης σε καταναλωτές με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

·         Διακόψιμοι καταναλωτές (οι μεγάλοι πελάτες που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο πλην των ηλεκτροπαραγωγών)

·         Περιορισμός ή διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε ανάντη Διασυνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (εξαγωγές)

·         Κάτοχοι άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο

·         Μικροί και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές

·         Εμπορικοί καταναλωτές

·         Προστατευόμενοι καταναλωτές (οικιακοί πελάτες που είναι συνδεδεμένοι με δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου, νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σχολικά συγκροτήματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αεροδρόμια,σταθμοί πλήρωσης καυσίμου οχημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς και αποκομιδής απορριμμάτων, και κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια