Και για το 2023 βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos προβλήματα ενεργειακής επάρκειας και τιμών στην Ευρώπη.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα «Η Ελλάδα μετά VI: Εθνική Στρατηγική και Διεθνής Περιδίνηση»

Όπως περιέγραψε, «αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο υπάρχουν 25 πλοία LNG που αναζητούν τερματικούς σταθμούς για να παραδώσουν φορτία. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι. Και για αυτό και οι τιμές του TTF υποχωρούν. Χθες ήταν στα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Και τέλος του χρόνου μπορεί να πέσουν και στα 100 ευρώ. Ωστόσο, όταν έρθει ο χειμώνας και αδειάσουν οι αποθήκες τότε δεν είναι σίγουρο αν θα καλυφθούν οι ανάγκες. Και οι τιμές θα ανέβουν ξανά»

Ο ίδιος έθεσε και το ζήτημα της αντικατάστασης του ρωσικού αερίου: «Το 2019 η Ευρώπη εισήγαγε 200 δις. κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία. Το 2021 έπεσε στα 150 δις. κυβικά μέτρα. Κι αυτό επιτεύχθηκε επειδή άνοιξαν τα λιγνιτικά εργοστάσια και έγιναν εισαγωγές LNG. Τα υπόλοιπα όμως 50 με 70 δις κυβικά μέτρα πως θα αντικατασταθούν;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Οι επενδύσεις που γίνονται παγκοσμίως για  LNG θα αποδώσουν το 2025 και το 2027. Συνεπώς η Ευρώπη για να καλύψει τις ανάγκες της θα πρέπει να ανεβάσει ξανά την τιμή και να προσελκύσει προμηθευτές…»

Ευθύνες

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, επέρριψε ευθύνες σε Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους χειρισμούς απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Αφενός για το Βερολίνο σημείωσε πως «πέτυχε να γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις πολύ χαμηλές τιμές του ρωσικού αερίου που απολάμβανε η Γερμανία». Κατηγόρησε τη Γερμανία πως «τώρα αδιαφορεί για την ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης και την κοινωνική πολιτική».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μυτιληναίος, άσκησε κριτική στην κ. φον ντερ Λάιεν για τη θέση της περί επιβολής πλαφόν μόνο στην τιμή του ρωσικού αερίου αλλά και συνολικά στις Βρυξέλλες για την «άτσαλη» και «απρογραμμάτιστη» ενεργειακή μετάβαση.

Η Ελλάδα

Ο ίδιος ερωτηθείς για τους κυβερνητικούς χειρισμούς απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τους καλύτερους χειρισμούς από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση». Επικρότησε την πολιτική για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος.

Θετική άποψη διατύπωσε και για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου από οποιαδήποτε πηγή επισημαίνοντας όμως την ανάγκη ορισμού ανώτατης τιμής που δεν αποθαρρύνει τους προμηθευτές αερίου.

Τέλος ο ίδιος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα έχει το 2023 πρόβλημα επάρκειας αλλά θα έχει «τσουχτερές» τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια