Πανδημία, ψηφιακός μετασχηματισμός και φορολογική διοίκηση του μέλλοντος ήταν τα βασικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν στην 15η Ολομέλεια των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, και στην οποία συμμετείχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής, ο οποίος ανακηρύχτηκε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, FTA bureau, συζήτησε με ομολόγους του τη διεύρυνση της συνεργασίας των φορολογικών διοικήσεων άλλων χωρών με την ΑΑΔΕ, μέσα και στο πλαίσιο του έργου της διεθνούς ομάδας για την Κοινή Πληροφόρηση και Συνεργασία (JITSIC), προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή κοινού προτύπου αναφοράς και ανταλλαγής πληροφοριών και η εισαγωγή νέων εργαλείων φορολογικής ασφάλειας, όπως το πρωτοποριακό Διεθνές Πρόγραμμα Διασφάλισης Συμμόρφωσης (ICAP).

Διαβάστε επίσης: Ξεκινά νέο «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής

Επίσης, συζητήθηκε η σπουδαιότητα για το μέλλον των φορολογικών διοικήσεων της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και της διαφάνειας της δράσης τους.

Το νέο πλαίσιο συνεργασίας

Με τη συμπλήρωση 20 ετών από τη δημιουργία της Ολομέλειας των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ, οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων, που συμμετείχαν στην ολομέλεια, συμφώνησαν σε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει:

  • δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • προσδιορισμό του πεδίου πιλοτικής διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, μέσω πλατφορμών κοινής χρήσης.
  • διερεύνηση της χρήσης εργαλείων νέας τεχνολογίας.
  • ανταλλαγή γνωστών και εμπειριών σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Συμμετέχοντες σε διεθνή φορά ανταλλάσουμε και αξιοποιούμε εμπειρία και γνώσεις, διευρύνουμε ορίζοντες για με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των ανθρώπων μας. Μέσα στην πανδημία μάθαμε να χτίζουμε ακόμα πιο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μια σχέση που παράγει υπεραξία για το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ έχει αναλάβει την διεξαγωγή της 17ης Ολομέλειας το 2024 στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία