Αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της χώρας το 2023 η κεντρική τράπεζας της Ισπανίας και μάλιστα κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2023, από 2,8% που προέβλεπε τον Ιούνιο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει την κατανάλωση και τις επενδύσεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.

Η αναθεώρηση «οφείλεται μεταξύ άλλων στον υψηλότερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, στις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην αύξηση της αβεβαιότητας και στην ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση», σημειώνει η κεντρική τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της .

Διαβάστε επίσης: UBS: Ο πληθωρισμός μπορεί να έφτασε στο peak αλλά οι κινδύνοι παραμένουν

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πιθανόν στο πρώτο τρίμηνο του 2024, δύο τρίμηνα αργότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις της είναι πιο απαισιόξες από τις αντίστοιχες της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2023.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η Τράπεζα της Ισπανίας υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του επόμενου έτους στο 5,6%, ενώ αναμένει ότι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2024, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη του Ιουνίου για 1,8%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στην ευρωζώνη οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης σε δύο στάδια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών και την εδραίωση της. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ  ντε Κοζ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις. Έχει εκτιμήσει ότι το τελικό επιτόκιο σε ένα εύρος 2,25% έως 2,5% θα μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο της ΕΚΤ για 2% μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως