Επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου την επόμενη χρονιά προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου καθώς οι πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση για εισαγωγές. Μάλιστα, προειδοποιεί για πιθανή συρρίκνωση εάν επιδεινωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, το εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, συγκριτικά με την εκτίμηση του Απριλίου για αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, αναμένει αύξηση του εμπορίου μόλις κατά 1,0%, συγκριτικά με προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%.

Υψηλή αβεβαιότητα

Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις του. Οι εκτιμήσεις του για αύξηση του εμπορίου κυμαίνονταν από 2,0% έως 4,9% φέτος και από -2,8% έως 4,6% για το 2023.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕ: Παγκόσμια ύφεση προβλέπει η επικεφαλής του οργανισμού

«Η εικόνα για το 2023 έχει επιδεινωθεί σημαντικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμα χαμηλότερες προβλέψεις την επόμενη χρονιά. «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε η ίδια.

Ζημιές

Καιρικά φαινόμενα που πλήττουν περιοχές όπου παράγονται τρόφιμα ή που προκαλούν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την αύξηση του εμπορίου, παράλληλα με την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι εξάρσεις της COVID-19 έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή.

Η ίδια προειδοποίησε επίσης κατά της «δελεαστικής αντιμετώπισης» του να προσφύγει κανείς σε εμπορικούς περιορισμούς, λέγοντας πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες μειώθηκαν από 57 σε 42 τον περασμένο μήνα, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι σε 53 λόγω νέων μέτρων.

Η πρόβλεψη του ΠΟΕ δεν καλύπτει τον τομέα τον υπηρεσιών, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι τουριστικές αφίξεις πιθανόν να μειωθούν αφού τριπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ