«Δεν είναι πρόθεση της κυβερνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όπως έχει ήδη αναφέρει ο ΟΤ.

Πριν να ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε πως έχει προκύψει ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας με την ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Και αυτό προκλήθηκε από μία πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Καταστήματα: Έκλεισε πριν ανοίξει το θέμα του ωραρίου

«Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν είναι στην πρόθεση της Κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός.

«Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά.

Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό ο υπουργός σημείωσε ότι, όλη η αγορά γνωρίζει πως ουδέποτε έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι και πρόσθεσε: «αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».

Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είπε ότι είναι ασταμάτητοι – και θα συνεχιστούν – ενώ με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 397.305 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία