Σε υψηλά τριών εβδομάδων οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου η απόφαση του OΠEK+ να μειώσει περαιτέρω την παγκόσμιας παραγωγή αργού κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση από το 2020, την περίοδο της πανδημίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον διακανονισμό Δεκεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 4 σεντς στα 93,41 δολάρια το βαρέλι έως τις 08:38 ώρα Ελλάδος, συνεχίζοντας το ράλι των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, με τελευταία τη χθεσινή άνοδο κατά 1,7%.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου σημείωναν άνοδο 2 σεντς στα 87,78 δολάρια το βαρέλι, μετά το +1,4% της Τρίτης.

Η αγορά σταθμίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ μαζί με το αναμενόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα θα στενέψει περισσότερο η προσφορά υποδαυλίζοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως δεδομένου ότι η παραγωγή σε ορισμένες από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ είναι ήδη κάτω από τον στόχο, η πραγματική μείωση θα ήταν μικρότερη από τα 2 εκατ. βαρέλια που συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του καρτέλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν η πραγματική περικοπή της προσφοράς θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο έως 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ήρθε ως αντίδραση του ΟΠΕΚ+ στην αύξηση των επιτοκίων και στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αντίδραση οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκρινε τη συμφωνία ως «κοντόφθαλμη» και έκανε λόγο για πλήρη «ευθυγράμμιση» του καρτέλ με τη Ρωσία .

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν περαιτέρω στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές και ότι θα εξετάσει από κοινού με το Κογκρέσο τρόπους μείωσης της καθοριστικής επιρροής του ΟΠΕΚ+ στις τιμές της ενέργειας, μια πιθανή αναφορά σε μια προσπάθεια δεκαετιών να ξεκινήσουν αγωγές κατά του καρτέλ για αντιμονοπωλιακές πολιτικές και ενορχήστρωση των περικοπών εφοδιασμού.

Το λεγόμενο νομοσχέδιο NOPEC, το οποίο έχει ανακοινωθεί πολλές φορές τα τελευταία 20 χρόνια αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ, πέρασε εύκολα από επιτροπή της Γερουσίας τον Μάιο.

Μείωση παραγωγής ρωσικού αργού

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των ανώτατων ορίων τιμών που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως μέρος των κυρώσεων για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Το σχέδιο για τα ανώτατα όρια τιμών που συμφωνήθηκε από τα πλούσια κράτη της G7 καλεί τις συμμετέχουσες χώρες να αρνηθούν την ασφάλιση, τη χρηματοδότηση, τη μεσιτεία, τη ναυσιπλοΐα και άλλες υπηρεσίες σε φορτία πετρελαίου που τιμολογούνται πάνω από ένα ανώτατο όριο τιμών για το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο παραβιάζει όλους τους μηχανισμούς της αγοράς. Θα μπορούσε να είναι πολύ ολέθριο για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία. Θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή (σκόπιμα)», δήλωσε ο Νόβακ σε τηλεοπτικά σχόλια.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Νόβακ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία θα παραγάγει 530 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (10,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) το 2022 και 490 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές