Την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου προκάλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την Ουάσιγκτον να μιλά για «κοντόφθαλμη» πολιτική και πλήρη «ευθυγράμμιση» του καρτέλ με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν τον έλεγχο του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας, μετά την «κοντόφθαλμη» μείωση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη αγνόησε τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στη μεγαλύτερη περικοπή από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Κοντόφθαλμη  απόφαση

Η κίνηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για διευρυνόμενη ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την ενεργειακή πολιτική.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπράιαν Ντις.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση στο πετρέλαιο

Στρατηγικά αποθέματα

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τώρα αποδεσμεύει ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας «όπως είναι απαραίτητο», παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ο Λευκός Οίκος είχε πει ότι η τακτική αυτή θα σταματούσε τις επόμενες εβδομάδες.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων στην ιστορία : 180 εκατομμύρια βαρέλια για έξι μήνες από τον Μάιο. Τον περασμένο μήνα επέκτεινε αυτή την ιστορική αποδέσμευση μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ποσότητα πετρελαίου στα στρατηγικά αποθέματα να έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1984.

NOPEC

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να διαβουλευτεί με το Κογκρέσο για πρόσθετα εργαλεία για τον περιορισμό του ελέγχου του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας, μια πιθανή αναφορά σε μια προσπάθεια δεκαετιών να ξεκινήσουν αγωγές κατά του καρτέλ για αντιμονοπωλιακές πολιτικές και ενορχήστρωση των περικοπών εφοδιασμού.

Το λεγόμενο νομοσχέδιο NOPEC, το οποίο έχει ανακοινωθεί πολλές φορές τα τελευταία 20 χρόνια αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ, πέρασε εύκολα από επιτροπή της Γερουσίας τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης – NOPEC: Ο νόμος που ανοίγει τον δρόμο για αγωγές κατά του OPEC

«Κοιτάξτε, είναι ξεκάθαρο ότι ο OPEC Plus ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία με τη σημερινή ανακοίνωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν-Ζαν Πιερ σε δημοσιογράφους στο Air Force One την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης