«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ενώπιoν του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή απάντηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, με δεδομένο ότι Γερμανία είναι μια από τις χώρες που αντιτίθεται σε μια κοινή γραμμή της ΕΕ στο θέμα της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-Ντ.Κοβάτσεφσκι

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο κ. Κοβάτσεφσκι, στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και συναντήθηκε με τον κ.Μητσοτάκη, κατά την οποία συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η αδιάκοπη παροχή λιγνίτη και άνθρακα προς τη Βόρεια Μακεδονία, από ορυχεία στην Ελλάδα.

«Κατά τη συνάντηση στην Πράγα, οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για τον οποία συμφώνησαν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, αν ληφθούν υπόψη τα κοινά έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Τα κοινά ενεργειακά έργα είναι σημαντικά για τη Βόρεια Μακεδονία, ως νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για μια πιο οικολογική και φθηνότερη ενέργεια, αλλά και της δυνατότητας να γίνει η χώρα περιφερειακό κέντρο περαιτέρω διέλευσης και διανομής φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ελληνική πρόταση

Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών», ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής στην Πράγα, καταθέτει μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να χαλιναγωγηθεί ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, που δεν περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζονται σε ειδική χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Επιβάλλεται άμεσα ολιστική ευρωπαϊκή λύση

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, για να διασφαλίσουν ότι τα μεμονωμένα μέλη δεν θα υπερασπίσουν το ένα το άλλο για φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές και δεν θα αυξήσουν τις τιμές. Είπε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν «διάδρομο» τιμών για τις προμήθειες από αξιόπιστους προμηθευτές.

H «μάχη» της Πράγας

Σε μια σκληρή αναμέτρηση αναμένεται να επιδοθούν στην Πράγα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ζητούν απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι 27 αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος, μετά το παράθυρο που άνοιξε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Αθήνα και αρχίζουν να συμφωνούν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν για εβδομάδες το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η πλειονότητα των μελών της ΕΕ υποστηρίζει κάποια μορφή ανώτατου ορίου για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια