Δύο νέες επενδύσεις κυοφορούνται για το fund Φαιστός προτού κλείσει τον πρώτο χρόνο της επενδυτικής του δραστηριότητας. Ήδη το επενδυτικό ταμείο, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου 5G οικοσυστήματος, έχει βάλει στη φαρέτρα τους τις δύο πρώτες επενδύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Όπως αποκάλυψε, ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, που διαχειρίζεται το Ταμείο Φαιστός, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, αυτή την περίοδο στο pipeline βρίσκονται πέντε εταιρείες εκ των οποίων οι τρεις ελληνικές.

Μέχρι σήμερα, την πόρτα του fund, που ξεκίνησε τον επενδυτικό του κύκλο τον περασμένο Μάρτιο, έχουν χτυπήσει συνολικά περί τις 50 εταιρείες διερευνώντας τις δυνατότητες συνεργασίας. Επίσημα έχουν καταθέσει φάκελο 12 εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο εγκρίθηκαν. Αυτή την περίοδο, δύο ακόμη, από τους κλάδους της κυβερνοασφάλειας και του Internet of Things (IoT), βρίσκονται σε φάση due diligence, ενώ ακόμη τρεις είναι σε στάδιο προκαταρκτικής έγκρισης. Εξ αυτών, οι δύο εμπίπτουν στον κλάδο του λιανεμπορίου (η μία ελληνική) και μία είναι αμερικανική εταιρεία chip manufacturing. Τα πρώτα νέα αναμένονται μες το επόμενο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Το «Φαιστός», τα Ελβετικά Ταχυδρομεία και τα drones του Ανδρέα Ραπτόπουλου

Κατά μέγιστο 20 γύροι επενδύσεων

Η μέση επένδυση του Φαιστός, που έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια εκ των οποίων τα 5 είναι ο χρόνος αποεπένδυσης, ανέρχεται σε 5-7 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσό δεν μπορεί να είναι υψηλότερο. Συνολικά, το venture capital διαθέτει έναν κουμπαρά άνω των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. προήλθαν από τον διαγωνισμό για την εκχώρηση του φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5ηςγενιάς. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το fund έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει maximum 20 γύρους επενδύσεων, δεδομένου ότι μία εταιρεία μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο γύρο.

Εξ αυτού, leading anchor investor εκ μέρους του Δημοσίου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ). Ιδιωτικά κεφάλαια άνω των 7 εκατ. ευρώ έχουν εισφέρει ο Όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

«Ο στόχος μας ως επενδυτικό ταμείο είναι διττός. Από τη μία, η δημιουργία εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που επενδύουμε προέρχονται από τη δημοπρασία του φάσματος για το 5G, αλλά μας δόθηκε η έγκριση να μην κατευθυνθούν στο δημόσιο χρέος. Από την άλλη, η ενίσχυση του οικοσυστήματος του 5G στη χώρα. Για αυτό και είναι υποχρεωτικό, οι εταιρείες που ενισχύουμε να αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Διαβάστε επίσης: Το deal αξίας 3,4 δισ. δολαρίων που αλλάζει το δορυφορικό τοπίο

Οι δύο πρώτες επενδύσεις

Στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του το fundΦαιστός ανακοίνωσε τις πρώτες του μειοψηφικές συμμετοχές. Η αρχή στις επενδύσεις έγινε με τη Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εταιρεία  παγκοσμίως που έχει λάβει άδεια για πτήσεις dronesσε αστικό περιβάλλον από την της αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), όταν κολοσσοί όπως η Google έχουν αποτύχει.

Ουσιαστικά, η εταιρεία, που έχει ελληνικές ρίζες, χτίζει ένα εναέριο δίκτυο με hubs, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια, για τη μεταφορά με dronesφαρμάκων, ιατρικού και βιολογικού υλικού. Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και 2 κιλών εντός αστικών περιοχών, σε ακτίνα έως 20 χλμ. Σε αυτήν έχουν επενδύσει ακόμη, οι Boeing, Sony, Mercedes-Benz και Swiss Post.

Δια της ελληνικής θυγατρικής της, Matternet Europe, που στεγάζεται στον Δημόκριτο, σχεδιάζεται με τη συμβολή του οικοσυστήματος υποστήριξης του Φαιστός, η πιλοτική λειτουργία ενός δικτύου που θα περιλαμβάνει κάποια νοσοκομεία, τον Δημόκριτο, το Ινστιτούτο Παστέρ κλπ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud για την ασφαλή διαχείριση του στόλου.

Ακολούθησε η επίσης πρωτοποριακή OQ Technology, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις IoT. Έχει τη δυνατότητα να παρέχει αδιάλειπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και στην έρημο ή τη θάλασσα. Εξάλλου, μόλις το 20% του πλανήτη μπορεί να καλυφθεί με επίγειες συνδέσεις.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία το Φαιστός συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων διεθνώς βάσει κεφαλαιοποίησης. Η συνεπένδυση ανήλθε σε 13 εκατ. δολάρια. Η ελληνική θυγατρική OQ Technology Hellas έχει έδρα στο Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και απασχολεί ήδη 15 άτομα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, το Φαιστός έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων: το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά́», η  VantageTowersGreece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Nokia Hellas, η Cosmote, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Επίσης, σε συνεργασία με την TUV Austria θα γίνεται πια η πιστοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των μελών. Ανάλογα με τις εταιρείες που θα ενταχθούν μελλοντικά στη βεντάλια των συμμετοχών του Ταμείου, πιθανώς χρειαστούν ακόμα συνέργειες με στους κλάδους του cloud, της Τεχνητής Νοημοσύνης ή και της νομικής υποστήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ