Την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, για τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα 112 ιδρυτικά μέλη του Ταμείου καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του ΙΣΑ που είχαν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απορίες τους και να ενημερωθούν από τον Καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης ΟΠΑ Νίκο Φράγκο, για τη λειτουργία του Ταμείου.

Διαβάστε επίσης – Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Πάνω από 1.000 αιτήσεις την ημέρα

Η λειτουργία του Ταμείου

Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως επιβάλλει ο νόμος. Μέλος μπορεί να γίνει κάθε ιατρός καθώς και κάθε μόνιμος υπάλληλος Ιατρικού Συλλόγου της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης – Δημόσιο: Το νέο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης πριν και μετά το 2023

Σύμφωνα με το καταστατικό του, οι εισφορές του κάθε μέλους θα επενδύονται με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατόν απόδοση τους. Εκ του Νόμου προβλέπεται η λειτουργία Επενδυτικής Επιτροπής, που θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τις επενδυτικές αποφάσεις. Το Ταμείο θα είναι πλήρως ανεξάρτητη οντότητα, με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.

Πατούλης: Το νέο ταμείο ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος απαιτούν τη λήψη πρωτοβουλιών και η ίδρυση του Ταμείου ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών. Μέσα από μία τεκμηριωμένη, αποδοτική και διαφανή διαδικασία, ο γιατρός μπορεί να χτίσει το μέλλον του για να νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια τα χρόνια που έρχονται. Το Ταμείο θα λειτουργεί με την αυστηρή εποπτεία του Κράτους, κάτι αναγκαίο και επιθυμητό από όλους μας, για να διασφαλίζεται με διαφάνεια και αξιοκρατία, η βέλτιστη διαχείριση των εισφορών των μελών. Ο γιατρός αξίζει και πρέπει να νοιώθει ασφαλής όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.».

Τα πλεονεκτήματα

Από την πλευρά του, ο Ν. Φράγκος Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης ΟΠΑ, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα που έχει για τα μέλη, επεσήμανε τα εξής:

Οι εισφορές του εργαζομένου που καταβάλλονται υπέρ των ΤΕΑ αποτελούν εκπιπτόμενη δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου ή του ελεύθερου επαγγελματία, δηλαδή δεν φορολογούνται.

Κάθε παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ΤΕΑ προς τους ασφαλισμένους και τα εξαρτώμενα μέλη τους δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο.

Αντίθετα η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από συνταξιοδοτικά συμβόλαια ασφαλιστικών εταιριών αποτελεί εισόδημα και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστές από 10% έως και 20%. Τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται σε 15% μέχρι και 30%, αντίστοιχα, σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς του συμβολαίου.

Οι εισφορές

Σχετικά με τις εισφορές των ασφαλισμένων ο κ. Φράγκος, διευκρίνισε ότι διακρίνονται σε τακτικές μηνιαίες εισφορές και σε έκτακτες ετήσιες εισφορές.

Ειδικότερα:

Η τακτική μηνιαία εισφορά (12 ισόποσες μηνιαίες καταβολές ανά έτος) δεν μπορεί να είναι κατώτερη από πενήντα (50) ευρώ ούτε ανώτερη από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ

Κάθε ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να μεταβάλει το ύψος της τακτικής μηνιαίας εισφοράς που καταβάλει στον Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών του Ταμείου, υπό τον περιορισμό του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου και ανώτατου ποσού εισφορών.

Έκτακτες Ετήσιες Εισφορές

Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να καταβάλλουν άπαξ ετησίως έκτακτες εισφορές μετά από σχετική γραπτή ειδοποίηση προς το TEA ΙΣΑ ποσού έως πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000€) με πίστωση των Ατομικών τους Λογαριασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Επιχείρηση Admiral: Έρευνες και στην Ελλάδα για την απάτη- μαμούθ 2,2 δισ. ευρώ μη απόδοσης ΦΠΑ στην ΕΕ
Tax |

Πανευρωπαϊκή απάτη-μαμούθ με τον ΦΠΑ - Τι «έβγαλε» η επιχείρηση Admiral στην Ελλάδα

Η απάτη ήταν στημένη μέσω ενός δικτύου 9.000 νομικών οντοτήτων και περισσότερων από 600 φυσικών προσώπων σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ στο εμπόριο δημοφιλών ηλεκτρονικών προϊόντων χωρίς να αποδίδεται ο ΦΠΑ