Στο θέμα της έκτακτης Συνόδου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης .

Προσερχόμενος στον χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος της Πράγας ο κ. Μητσοτάκης είπε οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η πρόταση της Ελλάδας εξαρχής ήταν υπέρ μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής ενέργειας και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

«Είναι ώρα για κρίσιμες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την ΕΕ που δοκιμάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Είναι ώρα η Ευρώπη να δυναμώσει την ενότητά της απέναντι στους εκβιασμούς του Πούτιν.

Οι τουρκικές προκλήσεις

Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω χθες στους ηγέτες της ΕΕ όσα είπα στον ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από την Τουρκία. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες της ΕΕ να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: «Η απάντηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι αιφνιδίασε τον Ερντογάν»

Αναφορικά με τα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι διαπίστωσαν ότι «οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να διασώσουν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν χωρίς καν σωσίβια από την Τουρκία» ενώ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Κατήγγειλε τα κυκλώματα των διακινητών και ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει αυτά τα κυκλώματα όπως το έχει πράξει στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια. Να προστατεύει τα σύνορά της και παράλληλα να βοηθά όσους ανθρώπους κινδυνεύουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα