Ούτε τώρα, τότε πότε; Αυτό αναρωτιούνται όσοι είδαν ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα δεν κατέληξε σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και γενικά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Την ίδια στιγμή που σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ετοιμάζονται να «σκάσουν» χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει διχασμένη..
Ούτε τώρα κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και παραπέμπουν τις όποιες αποφάσεις τους για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής σε 10 ημέρες.
Ούτε για τις μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου συμφώνησαν καθώς αν και όλοι το θέλουν, δεν τα βρίσκουν στην επιβολή πλαφόν, αφού η Γερμανία λέει ότι έτσι θα τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή τροφοδοσία.
Από την άλλη οι περισσότερες χώρες έπνεαν μένεα κατά του Βερολίνου το οποίο αποφάσισε να διαθέσει 200 δις ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Γερμανία, ένα ενεργειακό πακέτο που οι άλλοι θεωρούν στρέβλωση της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού.
Η ύστατη στιγμή θα είναι λίγο προτού μπουν πολλές χώρες σε χειμώνα και κρύο και αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια. Αν δεν βρεθεί λύση, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, είτε με ένα ευρωταμείο όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε με έκδοση ευρωομολόγου, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο όλη η Ευρώπη. Κι όπως λένε αυτοί που ξέρουν, δεν θα αποφευχθούν και οι κοινωνικές εκρήξεις.
Τα εγκαίνια του MAXhub
Μπορεί να πέρασε απαρατήρητο αλλά πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση. Εγκαινιάστηκε το MAXhub της Sitel στην Αθήνα, το πρώτο Κέντρο Υπηρεσιών της εταιρείας στην Ελλάδα.
Κι αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πολύ σύντομα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ολοκληρωμένο, πολύγλωσσο MAXhub της Αθήνας βάζει την Ελλάδα στο κέντρο της δραστηριότητάς του ομίλου Sitel στην Ευρώπη ως ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους προϊόντων και λύσεων εμπειρίας πελατών (Customer Experience) στον κόσμο, με 160.000 εργαζόμενους, που εδώ και 40 χρόνια υποστηρίζει τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως σε περισσότερες από 50 γλώσσες.
Το MAXhub της Sitel ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2021 με 30 υπαλλήλους, έως σήμερα έχει αύξησει το προσωπικό του στους 700 εργαζομένους και στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να φτάσει τα 1.500 άτομα προσωπικό, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Η συνολική επένδυση του ομίλου Sitel στην Ελλάδα εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ.
Και κάτι επίσης σημαντικό: Η εταιρεία έχει έδρα το Capitol στη γωνία της 3ης Σεπτεμβρίου με την Ιουλιανού. Είναι το κτίριο που έφτιαξε ο όμιλος Χαραγκιώνη προκειμένου να γίνει το Mall του κέντρου, σε συνδυασμό με το Μουσείο Αυτοκινήτου το οποίο έχει μοναδικά εκθέματα.
Οι αλλαγές που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
«Λίφτινγκ» στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων δρομολογεί η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται όλες οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ενταχθούν στο σύστημα εξυπηρέτησης φορολογουμένων, θα υπάρξει βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ευκολία στη χρήση των εφαρμογών που απευθύνονται προς αυτούς μέσα από τη χρήση επιπρόσθετων σύγχρονων ψηφιακών καναλιών (web, social, chatbot, agent chat), καθώς και αποσυμφόρηση του υπάρχοντος τηλεφωνικού κέντρου (call center).
Επίσης θα δημιουργηθεί κεντρική διαχείριση των συναντήσεων των πολιτών με τις φορολογικές υπηρεσίες που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη μια κεντρική και επικαιροποιήσιμη βάση δεδομένων για την άμεση και με όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένη ενημέρωση των πολιτών για νέες νομοθετικές διατάξεις και υπηρεσίες.
Λίστα αναμονής σε… ηλεκτρικές κουβέρτες
Πάω σε κατάστημα με είδη ύπνου και σπιτιού ζητάω ηλεκτρική κουβέρτα. «Next month», λέει ο επιχειρηματίας, καθώς είναι τέτοια η ζήτηση που κάνουν ακόμη και… κρατήσεις.
Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, λένε οι σοφοί, όμως, πώς να ανακοπεί το κύμα αγορά ηλεκτρικών κουβερτών και υποστρωμάτων, με όσα ακούει ο κόσμος για τον δύσκολο χειμώνα;
Πραγματική «έκρηξη» στη ζήτηση έχει σημειωθεί από τις αρχές Σεπτέμβρη, κι ακόμη δεν έχουμε μπει στο χειμώνα. Και η ζήτηση είναι πανευρωπαϊκή καθώς όλοι σπεύδουν να βρουν φθηνές λύσεις για να ζεσταθούν τους επόμενους μήνες. Όπως μας λέει έμπορος «Πάνω από 100% είναι η αύξηση της ζήτησης και για ηλεκτρικές κουβέρτες και για υποστρώματα. Όμως, προειδοποιώ. Αγοράστε πιστοποιημένα προϊόντα κι όχι επικίνδυνα που μπορεί να πάρουν ακόμη και… φωτιά».
Ανατιμήσεις αλλά δεν αποκλείεται πλαφόν
Η συγκεκριμένη λύση θεωρείται φθηνή, λένε ότι καίει μόλις 3 λεπτά για όλο το βράδυ, ενώ το κόστος, παρά τις ανατιμήσεις δεν είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τους εμπόρους, μπορεί να αγοράσει κάποιος καλή και ασφαλή ηλεκτρική κουβέρτα από 20 έως 35 ευρώ για μονή και από 40 έως 90 ευρώ για διπλή. Τα θερμαινόμενα υποστρώματα κοστίζουν από 15 ευρώ και πάνω.
Πάντως, η αθάνατη ελληνική πονηριά έχει φέρει και μεγάλες ανατιμήσεις, μεγαλύτερες σε σύγκριση με την αύξηση που έβαλαν οι παραγωγοί και οι χονδρέμποροι. Και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται πλαφόν στις τιμές πώλησης, μόλις το υπουργείο Ανάπτυξης δει ότι η κατάσταση ξεφεύγει.
Αγοράζουν θερμαντικά, φόβος για το σύστημα
Την… τιμητική τους στην αγορά φέτος έχουν και τα θερμαντικά σώματα κάθε είδους. Στη Γερμανία έγινε γνωστό ότι από την αρχή του χρόνου πουλήθηκαν σχεδόν 1 εκατ. ηλεκτρικοί θερμαντήρες.
Όμως, και στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για κάθε είδους σώμα, ακόμη και για εκείνα που υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι καίνε πολύ και δεν συμφέρουν.
Μικρά καλοριφέρ, αερόθερμα, ηλεκτρικές σόμπες έχουν βγει στην αγορά, πολλές φορές μη πιστοποιημένα προϊόντα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Πολλοί είναι εκείνοι που θα κλείσουν φέτος καλοριφέρ αλλά και αιρ κοντίσιον και θα βγάλουν χειμώνα με ηλεκτρικά σώματα. Το πρόβλημα, όμως, είναι διπλό.
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και πείθονται εύκολα να αγοράσουν τέτοια προϊόντα, όμως, όταν δουν τους λογαριασμούς μπορεί να πάθουν… εγκεφαλικό.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πάροχοι ενέργειας, κυρίως η ΔΕΗ βεβαίως, φοβούνται ότι η υπερβολική χρήση τέτοιων σωμάτων σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία το σύστημα ηλεκτρικού της χώρας.
Για να δούμε τι άλλο θα δούμε αυτόν τον χειμώνα…
Τρελά νούμερα στο ποδόσφαιρο
Για να παραφράσουμε το «Είναι η οικονομία ηλίθιε», του Κλίντον, μπορούμε να πούμε: «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε».
Γιατί όταν βλέπουμε τη λίστα του Forbes με τα εισοδήματα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ε, λογικό είναι να εξανίσταται κανείς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη λίστα, ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής για τη σεζόν 2022-2023, αυτός που θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρω έσοδα είναι ο Γάλλος της Παρί, Μπαπέ. Θα πάρει μισθό… 50 εκατ. και μπόνους γιατί υπέγραψε στη γαλλική ομάδα άλλα 100 εκατ.
Σε μια Γαλλία, τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης, που κινδυνεύει με κραχ. Που δεν έχει πετρέλαιο και που απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις με λουκέτο.
Δεύτερος κροίσος για φέτος είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα πάρει μόλις… 123,9 εκατ. ευρώ. Ο δε τρίτος είναι ο 35χρονος πλέον Ρονάλντο ο οποίος θα εισπράξει πάνω από 63 εκατ. ευρώ μόνο από χορηγούς και διαφημίσεις. Ο Ρονάλντο που αμείβεται με περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ μισθό το μήνα.
Δείτε την πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι βεβαίως τα δικαιούνται και τα παίρνουν. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης κυριαρχεί. Κι αφού αυτοί τα φέρνουν διπλά και τριπλά στις ομάδες τους τότε χαλάλι τους.
1. Κιλιάν Μπαπέ – 131 εκατ. ευρώ (112 από το ποδόσφαιρο, 19 από χορηγίες/δικαιώματα)
2. Λιονέλ Μέσι – 123,5 εκατ. ευρώ (66,7 από το ποδόσφαιρο, 56,5 από χορηγίες/δικαιώματα)
3. Κριστιάνο Ρονάλντο – 102,6 εκατ. ευρώ (41 από το ποδόσφαιρο, 61,5 από χορηγίες/δικαιώματα)
4. Νεϊμάρ – 89,3 εκατ. ευρώ (56,4 από το ποδόσφαιρο, 32,9 από χορηγίες/δικαιώματα)
5. Μο Σαλάχ – 54,4 εκατ. ευρώ (35,9 από το ποδόσφαιρο, 18,5 από χορηγίες/δικαιώματα)
6. Έρλινγκ Χάαλαντ – 40 εκατ. ευρώ (35,9 από το ποδόσφαιρο, 4,1 από χορηγίες/δικαιώματα)
7. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι – 35,9 εκατ. ευρώ (27,7 από το ποδόσφαιρο, 8,2 από χορηγίες/δικαιώματα)
8. Εντέν Αζάρ – 31,8 εκατ. ευρώ (27,7 από το ποδόσφαιρο, 4,1 από χορηγίες/δικαιώματα)
9. Αντρές Ινιέστα – 30,8 εκατ. ευρώ (25,6 από το ποδόσφαιρο, 5,2 από χορηγίες/δικαιώματα)
10. Κέβιν Ντε Μπρόινε – 29,7 εκατ. ευρώ (25,6 από το ποδόσφαιρο, 4,1 από χορηγίες/δικαιώματα)
Τα πιάσαμε τα 19 δις στον τουρισμό
Κλείδωσε, όπως όλα δείχνουν, η… υπερπήδηση του εξαιρετικού 2019 στον ελληνικό τουρισμό. Φαίνεται ότι ο στόχος των 19 δις ευρώ έσοδα θα πιαστεί, θα ξεπεράσουν τα 18,2 δις ευρώ, αλλά δεν θα μπορέσουμε –εκτός θετικού απροόπτου βεβαίως- να αγγίξουμε τα 20 δις ευρώ και να κάνουμε μεγάλο ρεκόρ. Ισως την επόμενη χρονιά, λένε οι παράγοντες του τουρισμού που βλέπουν ήδη τις κρατήσεις για το 2023 να είναι υψηλές.
Οι προβλέψεις για φέτος είναι ότι τα τουριστικά έσοδα θα κινηθούν στα 18,8 με 19 δις ευρώ. Φτάσαμε στο πρώτο δεκάημερο του Οκτώβρη και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ανοικτά, οι πληρότητες αγγίζουν το 70% ενώ ο… καλός χαμός γίνεται στην Αττική.
Παντού βλέπει κανείς ξένους, Αμερικανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Αυστραλούς, ακόμη και πολλούς… Ινδούς τουρίστες.
Οσο για του χρόνου, αν η παγκόσμια οικονομία δεν υποστεί ένα πρωτοφανές… ενεργειακό σοκ, τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στις top επιλογές των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Το μετρό «απογείωσε» τα ακίνητα του Πειραιά
Χαράς ευαγγέλια για τον Πειραιά. Από την Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι χιλιάδες κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τρεις σταθμούς του μετρό που τίθενται σε λειτουργία. Τους σταθμούς «Δημοτικό Θέατρο», «Πειραιάς», «Μανιάτικα» και σίγουρα θα δοθεί μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Όμως, κάθε δημιουργία σταθμού μετρό, απογειώνει και τις τιμές των κατοικιών στην περιοχή. Αν και είχαν προεξοφληθεί αυτές οι αυξήσεις, φαίνεται ότι το λιμάνι έχει πολλούς λόγους, πέραν του μετρό, για να δει την κτηματαγορά της να απογειώνεται.
Οι αναπλάσεις που είναι σε εξέλιξη και τα μεγάλα έργα που γίνονται, σε συνδυασμό με την ευκολία του μετρό, φέρνουν περισσότερους πολίτες στην περιοχή, οι οποίοι εγκαταλείπουν άλλες γειτονιές για να κατέβουν… θάλασσα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Spitogatos, το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, καταγράφεται αύξηση 13,40% στη μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων στον Πειραιά.
Η μέση τιμή κυμαίνεται πλέον στα 1.744 ευρώ/τ.μ. από 1.538 ευρώ/τ.μ.
Στον πρωταθλητή στις αυξήσεις Πειραιά, ένα σπίτι 100 τ.μ. πωλείται πλέον από 150 έως 200 χιλιάδες ευρώ και πάνω.
Οι τράπεζες βγήκαν για τα καλά από το τούνελ και αισιοδοξούν
Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στις τράπεζες, όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά και στις μικρές, τις μη συστημικές. Η πώληση πακέτου μετοχών της Εθνικής σε Αραβες επενδυτές, οι επιτυχημένες πωλήσεις πακέτων δανείων και η γενικότερη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου στις άλλες τρεις, καθώς και η αισιοδοξία που επικρατεί για τον κλάδο, δημιουργούν ένα καλό πεδίο δράσης και για όσους θέλουν να επενδύσουν στις τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη, όλες οι τράπεζες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού δικτύου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες τεχνολογικές συνθήκες.
Τον αναπτυξιακό δρόμο έχουν σχεδιάσει ήδη και η Attica Bank, μετά τη συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ, αλλά και η Παγκρήτια Τράπεζα η οποία ετοιμάζει πανελλαδική επέκταση αφού έχει συγχωνεύσει την Τράπεζα Χανίων και την HSBC.
Όπως διέρρευσαν χθες στελέχη της Παγκρήτιας, η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται την Τρίτη και τα αντληθέντα κεφάλαια 98 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακό μετασχηματισμό, υποδομές, εξορθολογισμό δικτύου.
Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι οι στρατηγικές αυτές κινήσεις θα ολοκληρωθούν μεσοπρόθεσμα και θα μετασχηματίσουν την Παγκρήτια σε μια σύγχρονη, πελατοκεντρική, ευέλικτη και απόλυτα ανταγωνιστική τράπεζα. Για τον σχεδιασμό αυτό έχει ήδη ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του αναλυτικού 5ετούς επιχειρηματικού και κεφαλαιακού πλάνου που υποβλήθηκε πρόσφατα και εντός της συμφωνημένης προθεσμίας.
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM