Από τον Μάρτιο του 2022, υποχρεωτικά τα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να δίνουν στους πελάτες τους πλαστικά καλαμάκια.
Αν το κάνουν και πιαστούν στα πράσα… πέφτει πρόστιμο. Είχε δοθεί παράταση προκειμένου να «ξεστοκάρουν» από τα πλαστικά καλαμάκια και να προμηθευτούν τα ανακυκλώσιμα αλλά από τότε πρέπει να επιβάλλεται ο νόμος.
Αμ δε. Στην Ελλαδάρα που παρακάμπτει νόμους και κανόνες, υπάρχουν και οι άλλοι τρόποι. Επειδή, λοιπόν, πολλοί πελάτες δεν μπορούν να πίνουν τον καφέ τους με χάρτινο καλαμάκι, ζητούν πλαστικό.
Και υπάρχουν καταστήματα που το δίνουν.
Για παράδειγμα, υπέπεσε στην αντίληψή μας καφέ το οποίο λέει στον πελάτη ότι έχει… στη ζούλα πλαστικά καλαμάκια κι αν θέλει πρέπει να πληρώσει μερικά λεπτά του ευρώ για να το αποκτήσει.
Μιλάμε για εποχή της… καλαμακοαπαγόρευσης. Σαν την ποταπαγόρευση ένα πράγμα. Να δίνονται στη «μαύρη αγορά» καλαμάκια, ποιος να το φανταζόταν.
Θα μου πείτε: Που τα βρίσκουν τα πλαστικά καλαμάκια οι καταστηματάρχες; Ελα μου ντε. Ή έχουν στοκάρει μερικές χιλιάδες για τις… δύσκολες ημέρες ή έχουν βρει «πηγή» που φτιάχνει και τους τα παρέχει κρυφά. Σαν το ουίσκι από το 1920 έως το 1933. Αθάνατη Ελλάδα…
Το μπάχαλο με το ωράριο στα καταστήματα
Ένα απίστευτο μπάχαλο ζήσαμε τις τελευταίες ώρες με το ωράριο των καταστημάτων. Ένα μπάχαλο που θα ήταν αστείο αν δεν παίζονταν δουλειές ανθρώπων και βεβαίως μαγαζιά που προσφέρουν στην οικονομία.
Η πρωτοβουλία εμπορικών συλλόγων να ανακοινώσουν μείωση του ωραρίου κατά 25 ώρες το μήνα, προκάλεσε στην αρχή αναταραχή. Τα ερωτήματα πολλά: «Αν κλείνουν νωρίτερα θα μειώσουν θέσεις εργασίας; Θα μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων; Θα υπάρξει το χειμώνα ακόμη μεγαλύτερη μείωση ωρών λειτουργίας, ακόμη και λουκέτο ολόκληρες ημέρες;»
Η στήλη είχε γράψει για τις σκέψεις που κάνουν πολλοί έμποροι οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτούν το χειμώνα με τα λειτουργικά κόστη τους.
Από την άλλη, η κυβέρνηση έσπευσε να σβήσει τη φωτιά λέγοντας ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει μείωση του ωραρίου. Αν… όμως, θέλουν οι εμπορικοί σύλλογοι και οι καταστηματάρχες, μπορούν να το κάνουν.
Πιο σοβαρή και συνετή στάση κράτησε η ΕΣΕΕ η οποία αποφεύγει τις κραυγές, όμως, η ζημιά έχει γίνει.
Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν θα πληρώσουν και με το μισθό τους και την εργασία τους την ενεργειακή κρίση.
Ποιοι θα κερδίσουν; Μήπως τα Mall;
Η στήλη επικοινώνησε με θεσμικούς φορείς και πολιτικούς για το θέμα και αυτό που αποκόμισε ήταν μια «μαυρίλα». Γιατί σου λένε: «Ακόμη κι αν μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας εμείς, ο διπλανός γιατί να το κάνει; Κι ακόμη χειρότερο: Θα κλείνουμε εμείς όταν θα μένουν όλη μέρα ανοικτά τα μεγάλα υπερκαταστήματα και τα Mall;»
Πραγματικά θα ήταν ταφόπλακα μια τέτοια επιλογή, έστω κι αν είναι για μία ώρα την ημέρα. Αλλωστε, είναι μικρή η εξοικονόμηση που μπορεί να πετύχουν.
Και το ζήτημα είναι ένα: Εγινε όλος αυτός ο ντόρος για επικοινωνιακούς λόγους; Για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις κι επιδόματα οι επιχειρηματίες;
Ή μας προετοιμάζουν για έναν χειμώνα όπου η μείωση του ωραρίου θα είναι η σταγόνα στον ωκεανό;
Πολύ κακό για το τίποτε…
Και η αλήθεια είναι ότι έσβησε πριν καλά – καλά «ανάψει» το θέμα με το μειωμένο ωράριο των καταστημάτων, στην προσπάθεια εξοικονόμησης ρεύματος.
Αφενός γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν, δηλαδή όλες, και αφετέρου γιατί κανείς δεν θέλει να βάλει έστω και τους ελάχιστους περιορισμούς στην αγορά, όταν έχουν προηγηθεί τα πολύμηνα lockdowns, το σενάριο για τη μείωση του εθνικού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ώρα, απλά έμεινε σενάριο.
Ποιο όμως θα ήταν το κέρδος εάν τα καταστήματα έκλειναν αντί στις 9.00 μ.μ. στις 8 μ.μ.; Λιγότερο από 5% θα ήταν το όφελος από το κλείσιμο της θέρμανσης, του φωτισμού κ.λπ. λένε κορυφαία στελέχη του λιανεμπορίου.
Το ποσοστό δεν είναι μικρό αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλο για να κάνει τη διαφορά.
Για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, που τα ψυγεία σε καταστήματα και αποθήκες δουλεύουν 24/7, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση, πέρα από αυτά που πράττουν αφ’ εαυτού, επισημαίνουν με νόημα.
Μποναμάς 2.000 ευρώ αρκεί να…
«Μποναμά» για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από 1.000 ευρώ (σύνολο 2.000 ευρώ) θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι των Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν υπογράψει το σχέδιο εξυγίανσης από τον κ. Πάνο Ξενοκώστα της ONEX.
Σχετική ανακοίνωση έκανε χθες μιλώντας στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας ο ίδιος. Όπως διευκρίνισε το δώρο, συνολικού ύψους περί τα 1,2 εκατ. ευρώ έναντι των οφειλόμενων θα το λάβουν όσοι υπογράψουν το σχέδιο εξυγίανσης γιατί με τους υπόλοιπους οι «δρόμοι μας χωρίζουν» όπως είπε και πρόσθεσε «τσάμπα μάγκες τέλος».
Η ΟΝΕΧ αναμένεται να αναλάβει τα ναυπηγεία Ελευσίνας εφόσον εγκριθεί από τα δικαστήρια το σχέδιο εξυγίανσης που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου.
«Τρέχουν» να νοικιάσουν στο… φάντασμα του Πειραιά
Θυμάστε το «φάντασμα» του Πειραιά, το γιαπί της… Χούντας που βλέπαμε εδώ και δεκαετίες στο μεγάλο λιμάνι; Ο «Πύργος του Πειραιά», λοιπόν, αναμένεται να είναι έτοιμος τον Οκτώβριο του 2023 και να αποτελέσει το πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας το οποίο θα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα και χώρους πολιτισμού και αναψυχής.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ήδη «τρέχουν» οι μισθώσεις, με μεγάλη ξένη αλυσίδα του λιανεμπορίου να σπεύδει να μισθώσει αρκετούς χώρους στον Πύργο για να παίξει γερό παιχνίδι. Και μη φαντάζεστε ποια είναι αυτή; Ντεμπούτο θέλει να κάνει στην ελληνική αγορά ξεκινώντας με θέα στον Σαρωνικό.
Να θυμίσουμε ότι τον Πύργο τον έχει αναλάβει η Piraeus Tower, μια κοινή εταιρεία της Prodea Investments, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Θα επενδυθούν περί τα 40 εκατ. ευρώ για να αναπτυχθεί το ακίνητο των 24 ορόφων κι επιφάνειας 34.623 τ.μ.
Στο ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο θα έχουμε εμπορικές χρήσεις 7.000 τ.μ. Ο τρίτος όροφος θα έχει πολιτιστικές χρήσεις και εστίαση και από εκεί και πάνω σύγχρονα γραφεία.
Το φιλέτο του Φαλήρου
Ξέρετε πιο οικόπεδο θεωρείται «φιλέτο» στο Νέο Φάληρο; Αυτό που βρίσκεται δίπλα από το γήπεδο του Ολυμπιακού και ήταν ιδιοκτησίας της πρώην πλέον ΒΕΛΚΑ.
Αν όλα πάνε καλά, λοιπόν, σε δύο – τρία χρόνια θα έχει αξιοποιηθεί αυτό το οικόπεδο των 18 στρεμμάτων και θα δημιουργηθεί ένα κτίριο μικτών χρήσεων 57.500 τ.μ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Dimand και της Avax Development, θυγατρικής του ομίλου Αβαξ, θα κατασκευαστούν 7 κτίρια εκ των οποίων τα 4 θα είναι γραφεία και τα υπόλοιπα κατοικίες με θέα στη θάλασσα. Μια επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. αλλά προξενεί το ενδιαφέρον πολλών παικτών της αγοράς.
Φόβοι για την πορεία της ανεργίας
Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, εκφράζουν οι αναλυτές της Eurobank στην εβδομαδιαία ανασκόπηση της οικονομίας. Αλλωστε, και στους δύο τομείς η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της ευρωζώνης, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αγοραστική δύναμη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Όμως, η μελέτη λέει και κάτι πιο ανησυχητικό. Συγκεκριμένα τονίζει ότι: «Τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους και κυρίως το 2023, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί καθότι θα έχει εξαλειφθεί πλήρως η ευνοϊκή επίδραση βάσης του 2021, θα έχει μειωθεί η ένταση της μεταπανδημικής ζήτησης και πιθανότατα θα έχουν εμφανιστεί οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης (ο δείκτης PMI μεταποίησης τον Σεπτέμβριο 2022 ήταν κάτω του ορίου των 50 μονάδων, έστω και οριακά, για τρίτο μήνα στη σειρά υποδηλώντας χειροτέρευση των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης). Η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας αποτελεί παράγοντα μείωσης της ζήτησης εργασίας εκ μέρους των επιχειρήσεων.
Τέλος, η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης θα οδηγήσει σε ταυτόχρονη μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης του ποσοστού ανεργίας. Αυτό το σενάριο αποτυπώνεται στη μέση εκτίμηση της αγοράς (πηγή: Focus Economics, τεύχος Οκτωβρίου 2022) σύμφωνα με την οποία το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 12,7% το 2022 και στο 12,2% το 2023.
Οπερ σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία και η ανησυχία για το μέλλον των νοικοκυριών και των συνθηκών διαβίωσης θα εντείνεται.
Εφιάλτης τα εργατικά δυστυχήματα – Ο κατάλογος του τελευταίου έτους
Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβουν τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα στη χώρα μας, συνέπεια των οποίων είναι η απώλεια ζωών εργαζομένων, που βρίσκουν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Χθες καταγράφηκαν δύο τέτοια περιστατικά εργατικών δυστυχημάτων, το ένα σε μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα με θύμα έναν 40χρονο μηχανικό και το δεύτερο στο Μενίδι όπου έχασε τη ζωή του ένας 38χρονος που δούλευε σε αποθήκη ιντερνετικού σούπερ μάρκετ.
Τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί τα εργατικά δυστυχήματα με τη ΓΣΕΕ – επανειλημμένως – να επισημαίνει τους κινδύνους και να ζητά τη λήψη μέτρων. Κατηγορεί τους υπευθύνους για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία ότι «δεν λαμβάνουν μέτρα» με αποτέλεσμα «ο μακάβριος και ντροπιαστικός κατάλογος, να γιγαντώνεται».
Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα δώσει τη δημοσιότητα τον μακρύ κατάλογο με τα δυστυχήματα και τα σοβαρότερα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Ερχονται τα… ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα;
Αξιο συζήτησης είναι ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Real Estate Daily Secret και το οποίο αναφέρει ότι 22 μεσίτες από την Ενωση του Σικάγο και ευρύτερα της πολιτείας του Ιλινόι, θα έρθουν στην Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρίες αγοράς ακινήτων.
Σε πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Κόρινθος, το Αίγιο, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η «σάρωση» της ελληνικής αγοράς έγινε με αφορμή και τις μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι Αμερικανοί, και γενικότερα με την στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα μας.
Αναζητούν, λένε οι πληροφορίες, ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σύγχρονα logistics και για οικιστικά.
Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που μαζικά Αμερικανοί κάνουν μια τέτοια κίνηση, η οποία ίσως σχετίζεται και με την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, γεγονός που καθιστά ελκυστικά τα ακίνητα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεχομένως, γιατί γίνονται τέτοιες συζητήσεις, να συνδέεται και με το ισχυρό τουριστικό κύμα από τις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον Αμερικανών να αποκτήσουν σπίτι στη χώρα μας. Όχι με την διαδικασία της Golden Visa και για να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια.
Αλλά με την προώθηση ακινήτων σε Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ και σε Αμερικανούς συνταξιούχους που θα ήθελαν να περνούν τουλάχιστον 6 μήνες στη χώρα μας.
Θα αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις αν και κάποιοι έσπευσαν να συγκρίνουν αυτές τις ενέργειες με τον 6ο στόλο και τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα που έκαναν «απόβαση» στην Τρούμπα…
Γιατί καθυστερεί η αλλαγή στο καθεστώς της Golden Visa;
Και μιας και ο λόγος για την Golden Visa, έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τις ανακοινώσεις για τον διπλασιασμό της αξίας του ακινήτου, από 250 σε 500 χιλιάδες, που θα αγοράζουν οι εκτός ΕΕ πολίτες για να πάρουν και ιθαγένεια.
Γιατί δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης; Και γιατί ήδη γίνεται χαμός στα δικηγορικά γραφεία που τρέχουν να κλείσουν συμφωνίες για ακίνητα 250 χιλιάδων προτού υπάρξει αυτός ο διπλασιασμός;
Μήπως συμφέρει και την κυβέρνηση να πάει πίσω η αλλαγή προκειμένου να γίνουν πολλές τέτοιες αγοραπωλησίες μέχρι το τέλος του έτους; Μήπως συμφέρει βεβαίως και ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσίτες που τρίβουν τα χέρια τους με την Golden Visa;
Και τελικά, μήπως κάποιοι κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλέσει η αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας μέσω επενδύσεων σε ακίνητα;
Latest News
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»