Δείκτες Παρακολούθησης της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 49,7 μονάδες τo Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 48,8 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας νέα επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, παρότι η επιδέινωση αυτή εμφανίζεται εξασθενισμένη και μάλιστα οριακή. Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, τιμές κάτω του 50 είναι προάγγελος κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η επιδείνωση φαίνεται να οφείλεται στη μείωση της ζήτησης αλλά και στο γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής (λόγω αυξήσεων στα υλικά, τις μεταφορές, στην ενέργεια, στα κάυσιμα, κ.λπ.), να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους πελάτες και ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι καταναλωτικές δαπάνες. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των νέων παραγγελιών μειώθηκε η παραγωγή του κλάδου της μεταποίησης, που άρχισε να χρησιμοποιεί αποθέματα για τη συμπλήρωση της παραγωγής.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε στις 48,4 μονάδες από τις 49,6 μονάδες του προηγούμενου μήνα (πρόκειται για τον πέμπρο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης του δείκτη). Η νέα αυτή μείωση είναι για τρίτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, αναδεικνύοντας τις συνθήκες επιδείνωσης του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη. Η χαμηλότερη παραγωγή ήταν κατά κύριο λόγο συνέπεια της εξασθένησης της ζήτησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παραγωγή ήταν περιορισμένη, καθώς ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών. Η Ιρλανδία ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε βελτίωση του δείκτη PMI στη μεταποίηση το Σεπτέμβριο. Η Γαλλία και η Γερμανία – οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης – κατέγραψαν και οι δύο τη χειρότερη επιδείνωση στις συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στο τέλος του τρίτου τριμήνου, με τους αντίστοιχους PMI να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όσον αφορά στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος, βελτιώθηκε περεταίρω στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς έφτασε στις 105,1 μονάδες σε σχέση με τις 101,5 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Αύγουστο. Η βελτίωση αυτή φαίνεται να οφείλεται σε μια ανοδική «διόρθωση» λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής υποχώρησης του δείκτη κατά την προηγούμενη περίοδο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν κυρίως λόγω της βελτίωσης του κλίματος στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι οι προσδοκίες υποχώρησαν ελαφρώς στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης σημειώθηκε νέα πτώση του δείκτη με το δείκτη να πέφτει από τις 97,6 μονάδες τον Αύγουστο στις 93,7 μονάδες το Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο του 2022 ο δείκτης για την Ευρωζώνη ήταν της τάξης των 114 μονάδων και έκτοτε μειώνεται συνεχώς για 7 διαδοχικούς μήνες.

Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News