Με την προειδοποίηση για πιθανή απώλεια 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία να ηχεί στα αυτιά τους, οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια «τρύπα» του μεγέθους της Γερμανίας, στην οποία αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα .

Διαβάστε επίσης – Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: «Σκοτεινές» οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η Γκερογκίεβα θα είναι επί της ουσίας η οικοδέσποινα στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών, υπουργών Οικονομικών και άλλων οικονομικών παραγόντων. Στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση μετά την πανδημία καλούνται να αναλύσουν τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, του αυξανόμενου χρέους και του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πληθώρα κινδύνων

Η συρροή οικονομικών, κλιματικών και γεωπολιτικών κρίσεων κάνει τη συνεδρίαση αυτή να μην μοιάζει με οτιδήποτε έχουν δει οι ιθύνοντες της παγκόσμιας πολιτικής από το 1945. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg,  ορισμένα στοιχεία, όπως ο όλεθρος στις αναδυόμενες αγορές που προκάλεσαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, συμβαδίζουν με την παρούσα δύσκολη θέση.

«Το μεγάλο ερώτημα για τις συναντήσεις είναι,  τι θα κάνουμε όσον αφορά τη θεσμική απάντηση σε αυτό, πέρα ​​από τα συνηθισμένα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Masood Ahmed, πρόεδρος του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Συνοπτικά τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι

  1. Το ΔΝΤ δημοσιεύει την Τρίτη, την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική. Η Γκεοργκίεβα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το 2023 θα αναθεωρεί πτωτικά.
  2. Ουκρανία: η χώρα στην οποία εισέβαλαν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο θα παραμείνει στο επίκεντρο, από τον αντίκτυπο που έχει στο θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, μέχρι την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή ένα δάνειο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, τον πρώτο του δανεισμό προς το έθνος από τις αρχές Μαρτίου.
  3. Τιμές τροφίμων: το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια νέα έκτακτη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα έθνη που πλήττονται από την αύξηση του γεωργικού κόστους.
  4. Βρετανία: η χώρα παραμένει ευάλωτη μετά την αναταραχή της αγοράς που ανάγκασε μια μερική στροφή σε ένα πακέτο φορολογικών περικοπών από την κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, το οποίο επικρίθηκε από το ΔΝΤ.
  5. Fed: Η σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής πλήττει άλλες οικονομίες. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος και το ένα τέταρτο των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται σε κίνδυνο χρέους ή κοντά.
  6. Κλίμα: η κρίση επιδεινώνεται, όπως έδειξαν πρόσφατα οι καταστροφές από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έως τον τυφώνα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή