Την έντονη ανησυχία τους ότι το γερμανικό πακέτο -μαμούθ των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα επιφέρει ένα ντόμινο επιπτώσεων σε όλη την ευρωζώνη, εκφράζουν αναλυτές.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να δούμε βίαιες κινήσεις στην αγορά ομολόγων, παρόμοια με εκείνη που καταγράφηκε στη Βρετανία, σε μια περίοδο που οι αποδόσεις ούτως ή άλλως έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Διαβάστε επίσης – Ύστατη μάχη των «15» κόντρα στη Γερμανία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στα ύψη τα spreads

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική για τις υπερχρεωμένες χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου βρίσκονται αρκετά πάνω από το 4,5% και το spread ξεπερνά τις 250 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης – Συνεχίζεται το sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα – «Βλέπει» το 4,8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο αξίας 200 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακοπεί το ράλι των ενεργειακών τιμών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρώπης. Η «αμυντική ασπίδα» περιλαμβάνει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου και μείωση του φόρου επί των πωλήσεων για τα καύσιμα.

Σύμφωνα με τη Citi, οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθωρισμό κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος, αλλά είναι απίθανο να αποτρέψουν μια οικονομική συρρίκνωση. Το πακέτο «μπορεί να αμβλύνει την επερχόμενη ύφεση, αλλά εγκυμονεί κινδύνους, κατά την άποψή μας», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Σε συνομιλίες με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης των 200 δισεκ. ευρώ

Η χρηματοδότηση του πακέτου

Αυτοί οι κίνδυνοι σχετίζονται με το ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο και τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στον πληθωρισμό, στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, στο επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα σχέδια δανεισμού άλλων χωρών του ευρώ που μπορεί να κάνουν το ίδιο.

«Ο κίνδυνος είναι να ακολουθήσουν και άλλοι αυτό το παράδειγμα», σχολίασε στο CNBC, ο Κριστιάν Σουλτς, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Citi στην Ευρώπη.

Ο Σουλτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη έκρηξη της αγοράς ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από το αμφιλεγόμενο σχέδιο φορολογικών περικοπών που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα μετά από μια σειρά φορολογικών ανακοινώσεων. Και ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε ένα γενναίο σχέδιο αγοράς ομολόγων, καθώς προκάλεσε χάος στην αγορά ενυπόθηκων δανείων και άνοιξε τη συζήτηση για στεγαστική κρίση.

Ο Σουλτς είπε ότι η Γερμανία μπορεί να «αντέξει οικονομικά» οποιαδήποτε χρηματοδότηση χρέους χάρη στον χαμηλό λόγο χρέους προς το ΑΕΠ και τις χαμηλότερες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, αλλά το πακέτο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε λιγότερο συνετές από δημοσιονομική άποψη χώρες.

Πιέσεις στην ΕΚΤ

Η Citi προβλέπει ότι η γερμανική χρηματοδότηση χρέους θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει την ΕΚΤ σε αυστηρότερη πολιτική, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων στη ζώνη του ευρώ.

«Ο κίνδυνος είναι ότι αυτή η ίδια δυναμική [που φαίνεται στη Βρετανία] εξελίσσεται και στην ευρωζώνη τώρα», είπε ο Σουλτς.

«Ο τρόπος που θέλει [η Γερμανία] να το κάνει είναι χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον SPV [όχημα ειδικού σκοπού], ένα ταμείο εκτός ισολογισμού… είτε αυτό θα οδηγήσει σε δανεισμό είτε θα οδηγήσει σε εγγυημένα δάνεια — επειδή αυτό το ταμείο μπορεί να κάνει και τα δύο — θα δούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχέδιο των 200 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Berenberg Economics ανέφερε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, και γενικότερα στην ευρωζώνη, έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό, κάτι που είναι «προοίμιο της ύφεσης». Πράγματι, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα πέσει κατακόρυφα κατά 25% και αναμένει μια γερμανική ύφεση το 2023.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η «αμυντική ασπίδα» θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα των νοικοκυριών και να περιορίσει την προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ το 2023 σε περίπου 2%. Αυτό είναι καλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για συρρίκνωση 3,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή