Σε ύφεση θα μπορούσε να βρεθεί η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια οικονομία μέχρι τα μέσα του 2023, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι άγνωστες επιπτώσεις της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι ενδείξεις  μιας πιθανής ύφεσης, δήλωσε σε συνέντευξη στο CNBC.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά ζητήματα που νομίζω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση- σε ύφεση σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμά ότι ο S&P θα μπορούσε να σημειώσει περαιτέρω πτώση 20% και να ακολούθηση ακόμα μια υποχώρηση της τάξης του 20% που θα είναι πολύ επώδυνη, είπε χαρακτηριστικά.

Στα μέσα του καλοκαιριού ο Ντίμον είχε ζητήσει από τους επενδυτές να προετοιμαστούν για έναν οικονομικό τυφώνα, αλλάζοντας τις προβλέψεις που είχε για υψηλή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές της χρονιάς. Τον Ιούλιο η JPMorgan ανέστειλε τις επαναγορές μετοχών, καθώς τα αποτελέσματα της ήταν κατώτερα των προσδοκιών της  Wall Street.

Καμπανάκι κι από ΔΝΤ -Παγκόσμια Τράπεζα

Καμπανάκι για τον αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης έκρουσαν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Καθώς οι προηγμένες οικονομίες επιβραδύνουν και ο πληθωρισμός εκτοξεύεται, η Federal Reserve «αναγκάζεται» στη συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων, οδηγώντας στην περαιτέρω πίεση του δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...