Πώς θα αντιδράσουν, άραγε, οι ψηφοφόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν το κόμμα τους δεν επικρατήσει στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου; Και πού θα αποδώσουν την ευθύνη για κάτι τέτοιο;

Η απάντηση, σύμφωνα τουλάχιστον με την τελευταία έρευνα της Ipsos για την Axios, είναι απογοητευτική – και συνάμα, εξόχως ανησυχητική. Κι αυτό διότι οι τέσσερις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους και ο ένας στους τέσσερις Δημοκρατικούς δηλώνουν ευθαρσώς ότι σε περίπτωση ήττας θα φταίει η νοθεία!

Διαβάστε επίσης: Θα είναι ξανά υποψήφιος ο Ντ. Τραμπ; 

Το γιατί αυτό έχει σημασία το εξηγεί η Axios: «Ένα μήνα πριν από τις ενδιάμεσες, η θεωρία του Μεγάλου Ψέματος του 2020 είναι ζωντανή και μορφοποιείται σε μια ευρύτερη δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς και τις εκλογές, ενώ απειλεί να αποκτήσει ρίζες».

Ο «τραμπισμός» ζει και βασιλεύει

Προφανώς, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, η τάση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων. Δικαίως, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, καθώς το κόμμα εξακολουθεί να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Ντόναλντ Τραμπ και να συμμερίζεται τις απόψεις του.

Διαβάστε επίσης: Τζο Μπάιντεν, όπως λέμε… Ντόναλντ Τραμπ! 

Πράγματι, το 39% των ερωτηθέντων οπαδών και ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πιθανό να κατηγορήσει τη νοθεία σε περίπτωση ήττας τον Νοέμβριο. Αντίθετη άποψη εκφράζει κατηγορηματικά το 36%, ενώ το 26% δεν εκφέρει άποψη – κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς προστίθενται δυνητικά και στα δύο παραπάνω στρατόπεδα.

Στις τάξεις των Δημοκρατικών, αντιθέτως, οι οπαδοί της θεωρίας του «Μεγάλου Ψέματος» ανέρχονται στο 25% (ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο, αν μη τι άλλο), με το 60% να το αρνείται και το 15% να μην εκφέρει άποψη.

Όσον αφορά στην επιρροή του Τραμπ, πάντως, η αλήθεια είναι πως αποτυπώνεται σε ένα ακόμη εύρημα της έρευνας, που είναι μάλιστα διακομματικό: Το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο τέως πρόεδρος διώκεται άδικα από την Αριστερά, ενώ το 45% διαφωνεί με αυτή τη διαπίστωση.

Η κοινωνικοποίηση είναι «φάρμακο»

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί οι οποίοι, παρά τις πολιτικές τους διαφωνίες, διατηρούν σχέσεις με ανθρώπους από το απέναντι στρατόπεδο έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να πέσουν στην παγίδα του «Μεγάλου Ψέματος». Μόνο που, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το ποσοστό εκείνων που κάνουν την «υπέρβαση» δεν είναι τόσο μεγάλο, με αποτέλεσμα οι θεωρίες συνωμοσίας να διαδίδονται πιο εύκολα και η πόλωση να εντείνεται.

Τέλος, όσον αφορά στα αίτια που καθορίζουν την ψήφο των Αμερικανών, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ταυτίζονται σε κάτι: Η συντριπτική πλειοψηφία (65% και 69% αντιστοίχως) δηλώνει ότι η ψήφος οφείλεται στην υποστήριξη προς τις θέσεις του κόμματος, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις (30% και 27%) επιλέγει με βάση την αντίθεσή του στο άλλο κόμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν