Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά την εκλογική νίκη του δεξιού συνασπισμού υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Ωστόσο, ίσως πάρει εβδομάδες η ολοκλήρωσή τους, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεγάλοι νικητές των εκλογών είναι οι «Αδελφοί της Ιταλίας» με 26,2% έναντι του 4,3% που είχαν αποσπάσει στις εκλογές του 2018. Οι σύμμαχοι της Μελόνι, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι έπεσαν, αφού είναι κυρίως από αυτούς που απέσπασαν ψήφους οι «Αδελφοί της Ιταλίας». Από την πλευρά του, ο κεντροαριστερός συνασπισμός αποδείχθηκε ανήμπορος να ανακόψει τον δρόμο της Ακροδεξιάς προς την εξουσία.

Διαβάστε επίσης – Τζόρτζια Μελόνι: Ποια είναι πραγματικά η σκληροπυρηνική πολιτικός που αναλαμβάνει την εξουσία στην Ιταλία

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων, η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,9%, η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8,3%, που σημαίνει ότι συνολικά ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,3% των ψήφων. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός συγκεντρώνει 26,06% με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα να πέφτει κάτω από το 20%, συγκεντρώνοντας 19%.

Διαβάστε επίσης – Οι ΗΠΑ προσμένουν να συνεργαστούν με την νέα ιταλική κυβέρνηση

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»

Η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στην πρώτη της δήλωση προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού Ενρίκο Λέττα αναγνώρισε την ήττα του, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του την ερχόμενη άνοιξη. «Είναι μία κίνηση αγάπης προς το κόμμα και επαναλαμβάνω, η ηγεσία μου θα τελειώσει μόλις το συνέδριο εκλέξει νέο ηγέτη… Πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα αξίζει μία αντιπολίτευση πολύ ισχυρή και πολύ αποτελεσματική που να μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ιταλών πολιτών».

Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προέβη σε μία δήλωση που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα: «Πετύχαμε μία μεγάλη επιστροφή. Όλοι μας ήθελαν εκτός Κοινοβουλίου, όλοι έβαζαν την υπογραφή τους, όλοι μας χτυπούσαν για να μας ρίξουν και η επιστροφή μας είναι πραγματικά σημαντική, είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, είμαστε τρίτη πολιτική δύναμη και επομένως έχουμε μεγάλη ευθύνη».

Ο Σαλβίνι, εστίασε στη νίκη του δεξιού συνασπισμού: «Για την Ιταλία σήμερα είναι μία όμορφη μέρα, γιατί έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια σταθερότητας. Εμείς σήμερα έχουμε να σχολιάσουμε ένα αποτέλεσμα που δεν με ικανοποιεί, προφανώς, το 9% δεν είναι το αποτέλεσμα για το οποίο εργάστηκα, αλλά είμαστε, με το 9% σε μία κυβέρνηση κεντροδεξιάς, στην οποία θα είμαστε πρωταγωνιστές».

Η αντιπρόεδρος του PD (Δημοκρατικό Κόμμα) Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Οι ανησυχίες της Ευρώπης

Μούδιασμα και ανησυχία επικρατεί στον πολιτικό κόσμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε μια σημαντική χώρα της ΕΕ εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία. Ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας παρέμβαση που εκλήφθηκε στη Ρώμη (με δυσαρέσκεια) ως προειδοποίηση, υπενθύμισε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.

«Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Μαύρο πρόβατο στις Βρυξέλλες, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όπως και ο πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, απηύθυνε τα «συγχαρητήριά του» στην κυρία Μελόνι.

Μέσω του πολιτικού συμβούλου του και βουλευτή Μπάλας Όρμπαν, πρόσθεσε: «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη», πανηγύρισε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Σαντιάγο Αβασκάλ.

«Δύσκολες μέρες για την Ευρώπη»

«Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ευρώπη» αναφέρει η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Σοδιαλδημοκράτες και πρώην υπ. Δικαισύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ σημειώνοντας μέσω της εφημερίδας Welt: «Η Μελόνι θα είναι μια πρωθυπουργός με πολιτικά πρότυπα τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία είναι ανησυχητική για την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ εκτιμά ότι με τη νέα ιταλική κυβέρνηση θα γίνει πιο δύσκολη «η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ράσμους Άντερσεν, κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου ιταλική διολίσθηση προς τα δεξιά» με τεράστιες επιπτώσεις για την Ευρώπη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα