Η πανδημία ανέδειξε διάφορες τάσεις στην αγορά εργασίας: τηλεργασία, ψηφιακούς νομάδες, μεγάλη παραίτηση, εργαζόμενους μπούμερανγκ. Ο νέος όρος που έχει εμφανιστεί και έχει γίνει viral μεταξύ κυρίως των νεότερων στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η «σιωπηρή παραίτηση». Η φράση αυτή κυριαρχεί σε ιστότοπους καριέρας όπως το LinkedIn, όπου ορισμένοι coach και στελέχη εργασίας προειδοποιούν κατά της πρακτικής, αλλά και στο TikTok -όπου αναδείχθηκε-  όπου οι εργαζόμενοι εξηγούν τους λόγους για τους οποίους «παραιτούνται σιωπηρά».

Για την ακρίβεια, ο όρος αυτός δεν αφορά σε απομάκρυνση από την εργασία, αλλά στα όρια που θέτει ο κάθε εργαζόμενος, ο οποίος αρνείται να υπερβεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει προσληφθεί: κάνει δηλαδή το μίνιμουμ των καθηκόντων του, χωρίς υπερωρίες και ασφαλώς με το τηλέφωνο κλειστό μόλις λήξει το ωράριο.

Διαβάστε επίσης: Σιωπηρή παραίτηση και Ελλάδα – Τι συμβαίνει στη χώρα μας;

Από την εργασία στη σχέση

Η τάση αυτή επεκτείνεται και στις διαπροσωπικές σχέσεις: όπως προκύπτει από πρόσφατα δεδομένα του Google Trends, οι Αμερικανοί αναζητούν περισσότερο από ποτέ τη φράση «πότε να χωρίσω». Και ενώ καταλαβαίνουν πώς και πότε να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους, κάποιοι «παραιτούνται ήσυχα» από τις σχέσεις τους.

Στο πλαίσιο μιας σχέσης, η αθόρυβη διακοπή αναφέρεται σε εκείνους που δεν θέλουν να πουν ανοικτά στον άλλο να χωρίσουν, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν τη σχέση να μην διαρκέσει.

Με λίγα λόγια θέλουν να εκφράσουν με τη συμπεριφορά τους αυτό που δεν μπορούν με τα λόγια τους.

«Δεν θέλουν μιλήσουν για χωρισμό», λέει στο CNBC, η Lia Love Avellino, ψυχοθεραπεύτρια που εστιάζει στο σεξ και τις σχέσεις.

«Θέλουν να εκφράσουν με τη συμπεριφορά τους αυτό που δεν μπορούν με τα λόγια τους». Η Avellino λέει ότι τελευταία πολλοί από τους πελάτες της, προσπαθούν να βγουν από μια σχέση αλλά δεν ξέρουν πώς. «Πολλοί από τους ανθρώπους που ανησυχούν για το χωρισμό είναι ευχαριστημένοι», λέει.

Επειδή αποφεύγουν τη συνομιλία χωρισμού, τυχόν σημάδια ότι δεν τους ενδιαφέρει μπορεί να είναι παθητικά επιθετικά.

Δύο σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας «παραιτείται σιωπηρά» από τη σχέση σας

1. Έχουν σταματήσει να μιλούν για τις ανάγκες τους

Το να λέτε στον σύντροφό σας τι χρειάζεστε είτε συναισθηματικά είτε σωματικά μπορεί να δημιουργήσει σύγκρουση, αλλά σημαίνει επίσης ότι νοιάζεστε, λέει η Avellino.

Αν ο άλλος σας φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να σας μεταδώσει αυτά που νιώθει, μπορεί να αποδεσμεύεται από τη σχέση.

Ας υποθέσουμε ότι ο σύντροφός σας είναι συνήθως ζηλιάρης, αλλά δεν έχει εκφράσει αυτό το συναίσθημα τελευταία. Η μη έκφραση της ζήλιας μπορεί να μειώσει τη σύγκρουση, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει έλλειψη ενδιαφέροντος.

«Όταν νιώθεις ζήλια υπάρχει μια επιβάρυνση σε αυτό», λέει. «Υπάρχει υπάρχει ένα μέρος σας που είναι αισιόδοξο και πιστεύει ότι η σχέση αξίζει τη δουλειά».

2. Δεν είναι πρόθυμοι να εκφράσουν το θυμό τους

Αντί να κάνετε άμεσες συνομιλίες , ο σύντροφός σας μπορεί να συμπεριφέρεται εκτός χαρακτήρα.

«Μπορεί να παραιτούνται επειδή ο σύντροφός τους δεν ικανοποιεί τις σεξουαλικές τους ανάγκες», λέει. «Λένε, «Θα βγαίνω κάθε βράδυ και θα σε κάνω να νιώσεις ότι δεν έχεις σημασία». Διώχνουν την επιθετικότητα στη σχέση, αντί να την αντιμετωπίσουν».

Τα πράγματα που τους άρεσε στο παρελθόν, όπως το να μαγειρεύουν δείπνο κάθε βράδυ ή να σας προσκαλούν σε ραντεβού, μπορεί να σταματήσουν.

«Η ενέργειά τους έχει σκοπό να διώξει το άλλο άτομο, αλλά πραγματικά αισθάνονται άσχημα που δεν ικανοποιούνται οι δικές τους ανάγκες», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus