Ο ινδικής καταγωγής, αμερικανοθρεμμένος, Ρουτσίρ Σάρμα, αναφέρεται ως επενδυτής, συγγραφέας, διαχειριστής κεφαλαίων, πρόεδρος της Rockfeller International και γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times». Με την τελευταία του ιδιότητα, είχε… την τύχη να τον πιάσει στο στόμα του ο… εξυπνότερος λαός της γης. Ούτε καν η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει δημοσιότητα στο άρθρο του «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα στις 25 Σεπτεμβρίου. Το κατάφερε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο βουλευτής του Γιώργος Τσίπρας. Παραβλέποντας τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε («’Η ναρκωτικά παίρνει ή τα πήρε»), για τον χαρακτηρισμένο το 2012 ως ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους στοχαστές, έχει ενδιαφέρον να ξαναδούμε τι έλεγε το κείμενο και γιατί ενόχλησε τόσο πολύ.
Η κεντρική ιδέα ήταν πως επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταφέρνουν να έχουν ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γενικά καλύτερες επιδόσεις από άλλες. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονταν σύμφωνα με τον ίδιο, η Πορτογαλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.
Στην ανάλυσή του για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα και Πορτογαλία, παρατήρησε ότι έχουν μειώσει τα κρατικά τους ελλείμματα κατά περισσότερο από το μισό και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία. Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί, ότι και τα ελλείμματα του παρελθόντος δεν έχουμε, αλλά και ότι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι στο ρωσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες;
Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι πήρε φέτος μια ώθηση από την αναβίωση των ξένων επενδύσεων και του τουρισμού, τον οποίο η Covid είχε μειώσει από 20 σε 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Φαντάζομαι ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι πράγματι πήγαμε καλά τουριστικά φέτος.
Συνέχισε την ανάλυσή του προσθέτοντας ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στις ελληνικές τράπεζες κάτω από το 10%, του συνόλου των δανείων, από 50% που ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία και δεν μπορώ να φανταστώ κάποιος να τα αμφισβητεί.
Ο ινδοαμερικανός αναλυτής συνέχισε τη συλλογιστική του λέγοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 4% για φέτος και πρόκειται για μια από τις υγιείς ανακάμψεις στη ζώνη του ευρώ. Εδώ τα χαλάμε με τον Σάρμα. Η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη. Η οικονομία θα πάει καλύτερα και ενδεχομένως και να προσεγγίσει το 6%.
Από ό,τι καταλαβαίνω το σημείο το οποίο θεωρήθηκε τρωτό στην ανάλυσή του ήταν η αναφορά στον πληθωρισμό, για τον οποίο αναφέρθηκε ότι μειώνεται γρήγορα. Αν εξαιρέσουμε ότι όλες οι αναλύσεις δείχνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα μας, τότε πράγματι έσφαλε.
Το τελευταίο ωστόσο δεν αναιρεί όλα τα προηγούμενα. Και μεγάλη ανάπτυξη υπάρχει και ο τουρισμός και οι επενδύσεις αυξάνουν και τα κόκκινα δάνεια μειώνονται και δημοσιονομικά δεν έχουμε ξεφύγει.
Το μεγάλο λάθος του Σάρμα ήταν ωστόσο άλλο. Προσπάθησε να ερμηνεύσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τα δικά του μάτια. Με τη λογική ενός ανεξάρτητου παρατηρητή της πορείας των παγκόσμιων οικονομικών. Με όρους ελληνικής μικροπολιτικής δεν έκανε απλά λάθος, αλλά «έγκλημα». Πρώτα από όλα ποιος είναι αυτός που θα μας πει ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με στοιχεία και αριθμούς. Ξέρει αυτός και δεν ξέρει ο βουλευτής που καθημερινά… αφουγκράζεται τι πιστεύει ο κόσμος;
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.