Ξεπέρασε τις δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.

Από ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 8,2%, εξακολουθώντας να κυμαίνεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Δομικός δείκτης

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 6,6% σε σχέση με το 2021, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.

Διαβάστε επίσης – Βασικοί κίνδυνοι για τη Fed και την Κίνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο δομικός δείκτης σκαρφάλωσε 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να ελέγξει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας στατιστικής αρχής.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένα μέτρο των τιμών που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον Σεπτέμβριο, διπλάσια σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones που προέβλεπε αύξηση κατά 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί κατά 8,5%, ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το 8,7% του Αυγούστου.

Αύξηση κατά 5,6% σε ετήσια βάση

Εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο και κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ο πληθωρισμός ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας το περασμένο έτος, καθώς το κόστος ζωής πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Η Fed αντέδρασε αυξάνοντας τα επιτόκια πέντε φορές φέτος και συνολικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αναμένεται από πολλές πλευρές να ανακοινώσει μια τέταρτη συνεχή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίασή τους σε τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή