Με κέρδη, τα οποία όμως περιόρισαν στο τέλος, έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αντικατάσταση του βρετανού υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng, ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η κυβέρνηση της χώρας θα εγκαταλείψει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές πολιτικές της. Αρνητικά όμως λειτούργησε στο τέλος η αλλαγή της εικόνας στη Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο της κοινής ωφελείας να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,12% στις 6.858 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,67% στις 12.437 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,90% στις 5.931 μονάδες.

Παρόλα αυτά, μικτή ήταν η εβδομάδα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τον FTSE 100 να χάνει 1,9%, τον DAX να σημειώνει κέρδη 1,3% και τον CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,1%.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Virgin Money κέρδισαν 5,4%, ενώ η ελβετική εταιρεία λογισμικού Temenos σημείωσε πτώση άνω του 19% μετά την έκδοση προειδοποίησης για τα κέρδη της.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng αποτελεί πλέον παρελθόν από την βρετανική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη για το οικονομικό χάος που προκλήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε κατευναστικά, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Θετικά επίσης λειτούργησε και η επίδοση που κατέγραψε χτες η Wall Street, καθώς μια αρχική βουτιά μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδωσε τη θέση της σε μια ισχυρή άνοδο, με τον Dow να κλείνει κατά 800 μονάδες υψηλότερα. Η σημερινή όμως εικόνα προβλημάτισε.

Στα μάκρο της ημέρας, τo μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από το 2015 κατέγραψε η Ευρωζώνη τον Αύγουστο 2022, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας αύξησαν την αξία των εισαγωγών. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ισοζύγιο του εμπορίου αγαθών της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο τον Αύγουστο ήταν ελλειμματικό κατά σχεδόν 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές