Τις χειρότερες αποδόσεις των τελευταίων 100 ετών καταγράφει το κλασσικό χαρτοφυλάκιο «60/40», αναφέρει η Bank of America Global Research, σημειώνοντας ότι οι αγορές ομολόγων συνεχίζουν να έχουν τεράστιες εκροές.

«Το 2022 (είναι) μια απλή ιστορία «πληθωριστικού σοκ» που προκαλεί «σοκ στα επιτόκια» που με τη σειρά του απειλεί «σοκ ύφεσης» και «πιστωτικό γεγονός. Το πληθωριστικό σοκ δεν έχει τελειώσει», τονίζει χαρακτηριστικά η BofA στην εβδομαδιαία έκθεσή της «Flows Show».

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ευρώπη και η έντονη κρίση πλήττουν σημαντικά τις αποτιμήσεις οι οποίες βυθίζονται σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2022.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Ο αμερικανικός πληθωρισμός ανεβάζει τις αποδόσεις

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έχει υποχωρήσει κατά 23% φέτος, ενώ η πτώση από τα μέσα Αυγούστου και μετά ανέρχεται σε 15%.

Πληθωριστικές ανησυχίες

Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει ταβάνι, και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, που αναπτερώθηκαν με τα στοιχεία του Αυγούστου, διαψεύστηκαν την Πέμπτη. Ο τιμές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν ταχύτερα από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, καταγράφοντας νέο ρεκόρ 40 ετών. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης – Στο 8,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Η BofA αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι επενδυτές πουλούν ομόλογα για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παρουσίασαν εκροές για 35η συνεχή εβδομάδα.

Τα λεγόμενα χαρτοφυλάκια «60/40» έχουν συνήθως το 60% των συμμετοχών τους σε μετοχές και το υπόλοιπο 40% σε σταθερό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης – Θα είναι τα ομόλογα η θρυαλλίδα της επόμενης κρίσης;

Η BofA είπε ότι οι ετήσιες αποδόσεις μέχρι στιγμής το 2022 σε χαρτοφυλάκια όπως αυτά είναι οι χειρότερες των τελευταίων 100 ετών, ενώ αυτές σε χαρτοφυλάκια “25/25/25/25” που κατέχουν ίσα ποσοστά μετρητών, εμπορευμάτων, μετοχών και ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 11,9%. , το χειρότερο από το 2008.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν εισροές 0,3 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ τα ομόλογα σημείωσαν τεράστιες εκροές ύψους 9,8 δισ. δολ.

Επίσης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα ο δείκτης Bull and Bear της Bofa παραμένει στο «max bearish».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές