Με το βλέμμα στο μέλλον και με την οικονομική ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών, οι προβλέψεις στον τραπεζικό κλάδο σημείωσαν σημαντική αύξηση. Μέσα στη κλίμα της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, οι μεγαλύτερες τράπεζες δεσμεύουν κεφάλαια για τυχόν μελλοντικές ζημιές, όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μελανό σημείο αποτελεί και η μείωση των εσόδων από επιχειρηματικές συμφωνίες, καθώς η επιφυλακτικότητα της αγοράς είναι έκδηλη.

Τα παγκόσμια deals, έχουν εισέλθει σε περίοδο «ξηρασίας» καθώς η ανησυχία από τον πόλεμο στη Ουκρανία σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τους φόβους για ύφεση και τους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια περιορίζουν την όρεξη των εταιρειών να επεκταθούν μέσω εξαγορών.

Διαβάστε επίσης – Σημαντική συρρίκνωση στα κέρδη τριμήνου για την Morgan Stanley

Η μελανή αυτή εικόνα αποτυπώνεται και στα αποτέλεσμα τα μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street.

Η JPMorgan, η Morgan Stanley, η Citigroup και η Wells Fargo & Co, ανακοίνωσαν τα κέρδη τους την Παρασκευή, καταγράφοντας σημαντικές μειώσεις, αφού η οικονομική αβεβαιότητα
επηρέασε την επενδυτική τραπεζική και οι δανειστές έβαλαν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη ζημιών από δανειολήπτες που καθυστερούν τις πληρωμές.

Διαβάστε επίσης – Βουτιά 25% στα κέρδη τριμήνου της Citigroup

Τις πταίει

Σημαντικότεροι λόγοι είναι η επιβράδυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) και η μείωση των συμφωνιών έκδοσης μετοχών και χρεογράφων.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συγχωνεύσεις, εξαγορές και δημόσιες εγγραφές ατόνησε, πλήττοντας ιδιαίτερα τις τράπεζες που είναι ισχυρές στην επενδυτική τραπεζική. Οι παγκόσμιες
συγχωνεύσεις και εξαγορές έχασαν έδαφος το τρίτο τρίμηνο, με τον όγκο στις ΗΠΑ να σημειώνει πτώση σχεδόν 63%, καθώς το αυξανόμενο κόστος του χρέους ανάγκασε τις εταιρείες να αναβάλουν τις μεγάλες εξαγορές.

Διαβάζοντας τα νούμερα

Η JPMorgan ανακοίνωσε πτώση 17% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου στα 9,74 δισ. δολάρια. Η Morgan Stanley ανέφερε πτώση των κερδών κατά 30% στα 2,49 δισ. δολάρια. Η Wells Fargo σημείωσε πτώση 31% στα 3,53 δισ δολάρια και η Citi ανέφερε πτώση 25% στα 3,5 δισ. δολάρια.

Η μείωση των κερδών μεταφράζεται σε μία πτώση των συναλλαγών και κατά συνέπεια μείωση των προμηθειών για τις τράπεζες, έναν σημαντικό παράγοντα εσόδων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, οι τράπεζες έβαλαν περισσότερα χρήματα στην άκρη, για να έχουν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας σε μία ενδεχόμενη ύφεση. Η JPMorgan τοποθέτησε 808 εκατ. δολάρια σε αποθεματικά, η
Citi πρόσθεσε 370 εκατ. δολάρια σε αποθεματικά και η Wells είχε αύξηση 385 εκατ. δολάρια στις προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες.

Προσδοκίες

Θέτοντας ως βασικό στόχο την βιωσιμότητα τους, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να προσθέτουν κεφάλαια στα αποθεματικά τους υπό τον φόβο οικονομικής ύφεσης και να αναμένουν παράλληλα την μείωση του πληθωρισμού και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να αυξήσουν και πάλι τον όγκο των συναλλαγών τους φέρνοντας πίσω επενδυτές και προσελκύοντας νέους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν φαίνεται εφικτό στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή