Έρευνα για τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων Covid-19 στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι ανοίγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έρευνα που όπως φαίνεται επαναφέρει το προσκήνιο τα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει η πρόεδρος της Κομισιόν με τον επικεφαλής της Pfizer.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ανεξάρτητος θεσμός που διερευνά και διώκει οικονομικά εγκλήματα και υποθέσεις διαφιοράς, δεν διευκρίνισε ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνας.

Διαβάστε επίσης – Pfizer: Σημαντικά αυξημένα τα αντισώματα από το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Όμικρον

Ωστόσο δύο άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν εγείρει θέμα για τις άμεσες διαπραγματεύσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Αλβέρτο Μπουρλά.

Διαβάστε επίσης – Τσιόδρας: Απίθανη ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους New York Times ότι αντάλλασσε SMS με τον Αλβέρτο Μπουρλά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19.

Σε περίπτωση που παρέδιδε όλα τα εμβόλια η Pfizer θα είχε έσοδα 35 δισ. δολαρίων από τη συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε για την τιμή του εμβολίου.

Το αίτημα της ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας

Ακολούθησε επίπληξη από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλο Ο’Ρ’αιλι, η οποία ζήτησε από την Κομισιόν να βρει και να παραδώσει τα γραπτά μηνύματα της προέδρου της.

Χωρίς να παραδεχτεί την ύπαρξη των SMS, η Επιτροπή απάντησε ότι η έρευνα για τα μηνύματα «δεν έφερε αποτέλεσμα», καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης «βραχύβιων, εφήμερων εγγράφων».

Η απάντηση προκάλεσε νέα παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, η οποία κατηγόρησε την Κομισιόν για κακοδιαχείριση.

Οι χειρισμοί της Επιτροπής «αφήνουν την ατυχή εντύπωση ότι ένας θεσμός της ΕΕ δεν είναι πρόθυμος να εξυπηρετήσει θέματα σημαντικού δημοσίου ενδιαφέροντος» ανέφερε η Ο’Ράιλι.

Η επόμενη εξέλιξη ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις της Φον ντερ Λάιεν με τη Pfizer.

H πρόεδρος της Κομισιόν, διαπίστωνε η έκθεση, απέκλινε από την πεπατημένη προηγούμενων διαπραγματεύσεων για εμβόλια, καθώς ανέλαβε προσωπικά να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, αντί να βασιστεί σε ομάδες διαπραγματευτών. Και, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες συμφωνίες, η Επιτροπή αρνήθηκε να παραδώσει στο συνέδριο έγγραφα για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Σχολιάζοντας την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Καθλίν βαν Μπρεμτ δήλωσε πως «πολλές πλευρές» του συμβολαίου με τη Pfizerr πρέπει να ερευνηθούν, συμπεριλαμβανομένων «των γραπτών μηνυμάτων με την πρόεδρι της Επιτροπής και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν έγγραφα για την προκαταρκτική διαπραγμάτευση».

Πηγή In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή